Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Jó eséllyel végre elindulhat a Nagytemplom felújítása

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29731
Egyes híradások szerint rövidesen 800 millió forint állami támogatásban részesül a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye. Az összeg két részletben válik elérhetővé és teljes egészében a Nagytemplom rekonstrukcióját hívatott szolgálni – árulta el dr. Bábel Balázs érsek abban az interjúban, melyet Farkas P. József újságíró készített a főpásztorral. (Fotó: Mátyus István)

Az állami szerepvállalás nagymértékben felgyorsítja a kecskeméti társszékesegyház megújulását, noha csak a külső tatarozási munkálatokra lesz elegendő a pénzügyi keret – fogalmazott a riportban Balázs érsek.

Hozzátette, a templombelső, valamint a freskók, festmények felújítására ugyan nem futja ebből a juttatásból, azonban „nagyon komoly külső állagmegóvásra kerülhet sor”.

Az egyházi elöljáró szerint a munkálatok egyik legfőbb kerékkötője a helyszín toronydaruval történő megközelíthetősége, valamint a Nagytemplom közvetlen közelében megvalósuló rendezvények is nagyban gátolják a megvalósítást. Terjedelmesebb zárt építési területre lenne szükség hisz, „például fenn a toronyban egy munkás véletlenül elejt egy szerszámot, az kirepülhet jó messzire, ha pedig ott jár-kel egy ember és eltalálja, életveszélyes sérülést okozhat”.

Az építőanyagok elhelyezését, tárolását, őrzését is a megoldandó feladatok közé sorolta Balázs érsek, továbbá „helyszűke miatt a felújítás nem egyszerre történik, hanem módszeresen, fokozatosan”.

A munkálatok időtartama megjósolhatatlan, mert „legjobb tudomásom szerint súlyos szakemberhiány miatt az országban minden építkezés átadási határideje jelentősen csúszik, még a hatalmas állami beruházásoké is, ennek dacára teljes erővel haladni kívánunk annak mértéke szerint, ahogy körülményeink lehetővé teszik” – jelentette ki a főpásztor.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés