Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Karol Wojtyła eddig kiadatlan szabályzata házaspárok számára

| Feltöltve: | Forrás: Vatikáni Rádió | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__5128
A közelmúltban mutatták be a Pápai Lateráni Egyetemen azt az írógéppel írt dokumentumot, amelyet a későbbi II. János Pál pápa krakkói bíboros érsek korában fogalmazott meg házaspárok csoportja számára. A szabályzatot egy doktorátusát készítő lengyel kutató találta meg a krakkói főegyházmegye család pasztorációs hivatalának kiadványában. A rövid szöveg a fiatalok körében végzett lelkipásztori munka gyümölcse, amelyet áthat VI. Pál pápa „Humanae Vitae” k. enciklikájának tanítása.
Stanisław Rylko bíboros, a Világiak Pápai Tanácsának elnöke a bemutatón hangsúlyozta: a szabályzat azt bizonyítja, hogy Wojtyła bíboros kiváló érzékkel kapcsolta össze az egyház tanítását a mindennapi élettel. Nincs valódi szeretet szabályok nélkül - ez lehetne a szöveg szintézise. A későbbi pápa megfontolásait bíboros korában foglalta össze, felhasználva a 40-es évek elején kezdődő tapasztalatait is abból az időszakból, amikor a krakkói Szent Flórián templom helyettes plébánosa volt. Már ekkor maga köré gyűjtötte a fiatalokat, akiknek lelkigyakorlatot tartott, akikkel kirándulásokon, zarándoklatokon vett részt. Miután Karol atya egyetemi tanár lett, a fiatalok csoportja felvette a „Srodowisko” nevet, ami annyit jelent, mint különböző karizmákat egyesítő „környezet”. A csoport tagjai számára Wojtyła bíboros még pápa korában is egyszerűen csak „Károly bácsi” maradt. Nekik fogalmazta meg a későbbi II. János Pál az említett szabályzatot, amely hangsúlyozza, hogy a szeretet minden gazdag kincsével együtt a teljes önátadást jelenti a másik számára. A házasságban a lelki élet nem kötelességek és tiltások rendszere, hanem konkrét útja annak, hogy a házasfelek megtestesítsék Krisztus jegyesi szeretetét. Wojtyła bíboros a szabályzatban igent mond a „Humanae Vitae” enciklika igazságára. Azt javasolja a férjeknek és a feleségeknek, hogy mindketten éljenek spirituális életet. Ez a lelkiség ne záruljon önmagára, hanem terjedjen ki a házaspárok csoportjára: imádkozzanak együtt és végezzenek közösen apostoli munkát. A dokumentum bemutatásán jelen volt a „Srodowisko” csoport egyik tagja is, akinek férje életszentség hírében hunyt el. Danuta asszony a következőket mondta a fiataloknak: „Meg vagyok győződve róla, hogy Isten nélkül semmit sem tehetünk. Valóban szükségünk van arra, hogy Istenben találjuk meg támaszunkat. Kétségtelenül vannak olyanok, akik nem hisznek Istenben. Nekik ezt mondom: legyenek becsületesek és őszinték; vegyék komolyan a házasságra vonatkozó döntésüket, mert egy egész életre szóló és éppen ezért nagyon igényes elhatározás”.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés