Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Kereszt emlékeztet II. János Pál híres varsói beszédére

| Feltöltve: | Forrás: Magyar Kurír | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__5269
Június 14-én avatták fel és áldották meg a mai Pilsudski téren a 30 évvel ezelőtt bemutatott pápai szentmise emlékére állított szobrot. A 11 méter magas, fehér gránitból készült kereszt II. János Pál Varsóban elhangzott beszédéről emlékezik meg, amellyel az akkori pápa hozzájárult a 1989-es lengyelországi békés forradalomhoz.
A Kazimierz Nycz varsói érsek által bemutatott jubileumi szentmisén több ezer ember vett részt. Az emlékmű annak a keresztnek a mintájára készült, amelyet az 1979-es ünnepi liturgia alkalmából helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, és amit később eltávolítottak onnan. II. János Pál fél évvel pápává választása után, hazájában tett első apostoli látogatása során, 1979. június 2-án Lengyelország megújulásáért emelt szót; hozzájárulva ezzel a politikai változások kibontakozásához, megerősítve a demokratikus ellenzéket a kommunista hatalomgyakorlókkal szemben. Beszéde mérföldkőnek számított az akkori rendszer hanyatlási folyamatában, majd tíz évvel későbbi megdöntésében. II. János Pál 1979. június 2. és 10. közötti első lengyelországi látogatása során – mely egyben az első pápai látogatásnak számított az egykori keleti blokkban – csaknem 10 millió ember vett részt az egyházfővel való különböző találkozásokon. Karol Wojtyla a varsói téren elhangzott szavai a legtöbbet idézett mondatok közé tartoznak hazájában. „Én, Lengyelország szülötte, II. János Pál pápa ez évszázad mélységéből kiáltok pünkösd előestéjén mindannyiatokkal: Uram, küldd el a Lelked! Jöjj el, Szentlélek Úristen és újítsd meg a föld színét! E föld színét! Ámen.” A lengyel pápának az 1989-es fordulatot ösztönző szerepét méltatta június 18-án Lech Kaczynski államelnök, Donald Tusk miniszterelnök és Angela Merkel kancellár.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés