Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Kilenc festő dolgozik a császártöltési művésztelepen

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__28657
Huszonegy év alatt harminckét alkalommal fordultak meg kortárs művészek a Bozsó János Művésztelepen. Az alkotótábor festői május 6-án, vasárnap Kecelen tárlattal mutatkoztak be a helyi közönségnek. A kiállított festményeket május 14-ig lehet megtekinteni.

Múlt vasárnap nyílt meg a Bozsó János Művésztelep, melynek alkotói Császártöltésen készítik ezekben a napokban a festményeiket. A megnyitó napján a tábor kilenc festője mutatta be otthonról hozott válogatott alkotásait, majd ezeket állították ki a keceli művelődési házban. Az idei alkotótábor már a harminckettedik abban a sorban, amelyet huszonegy éve Schindler János, Kecel akkori polgármestere álmodott meg. A történet valamikor a ’80-as évekre tekint vissza, mesélt Schindler János, a tábor szervezője. Mint mondta, mindig érdekelte a képzőművészet, gyakran elutazott Kecskemétre az alkotóházba. Ott Fekete László igazgatóval összebarátkozott, megismerkedett a művészekkel és több alkalommal is vásárolt tőlük alkotásokat. Már akkor felvetődött benne az alkotótábor megrendezésének lehetősége. Végül Bozsó Jánossal egyeztettek ennek a lehetőségéről.

– A Klapka Házban két perc alatt igent mondott a festő, miután vázoltam az elképzelésemet – mondta Schindler János. Akkor az első művésztelepre hat alkotót hívtak meg, az önkormányzat vendéglakásai­ban helyezték el őket. Minden évben, tavasszal és ősszel egy-egy tábort szerveztek. A művészek a keceli utcá­kat, házakat, tanyákat dűlőket, gyümölcsösöket festették meg, illetve azt a külterületi világot, amely egy letűnő életforma maradványa volt. A szakmai munkát Bozsó János festőművész irányította. A virágkiállítások idején mutatták be a táborban készült képeket, amelyek egy része a város tulajdonába került.

A helyi polgárok is érdeklődve fordultak a kortárs festők munkái felé, egyre többen vásároltak festményeket, melyek ma is díszítik a keceliek lakásait. Az elmúlt 21 év során az ország különböző részéről jöttek festők a művésztelepre, eddig összesen 74 alkotót láttak vendégül, közöttük négy Munkácsy-díjas művészt is. Magyarország egyik nagy, évente megszervezett tárlatán – amelyet Hódmezővásárhelyen rendeznek meg – az egyik évben az ott bemutatkozó ötven festő közül 15 megfordult Kecelen is.

Schindler János azt mondja, sok esetben maguk a művészek javasolnak egy-egy új tagot. – Tavaly Várkonyi János, ismert békéscsabai festő jelezte nekünk, hogy korára való tekintettel nem tud részt venni a tábor munkájában, viszont ajánlotta Buday Mihály festőművészt Zalaszentgyörgyről – részletezte Schindler János.

A művésztelep alkotói

Alim Adilov festőművész – Solymár
Buday Mihály festőművész – Zalaszentgyörgy
Csuta György festőművész – Békés
Kossuth Tivadar festőművész – Szatymaz
Krokker Krisztina festőművész – Nagypáli
Palásti Renáta festőművész – Fót
Pósa Ede – Balatonszemes
Sáli Róza festőművész – Budapest
Schleif Sándor festőművész – Újvidék

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés