Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Kiskunhalasra vezetett a Porta-túra útvonala

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29338
Újabb természetjárás és kulturális kalandtúra részesei lehettek, akik október 18-án elfogadták a Porta Egyesület szíves meghívását. Ezúttal ötvenöten mondtak igent a civil szervezet programajánlatára, javarészt kecskeméti nyugdíjasklubok tagjai. Európa egyik legritkább virágját, a tartós szegfűt bemutató tanösvényen barangoltak Bodoglár és Tázlár között félúton Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa kalauzolásával, majd a kiskunhalasi Csipkeházban zajló művészi alkotómunkát és régi korok díszes csipkéit, valamint a Thorma János Múzeum egyedülálló tárlatát vette szemügyre a vidám kis társaság. (Fotók: Tódor Norbert)

A tartós szegfű és élőhelye különleges természeti értékei a kiskunsági tájnak, a hosszan tartó virágzási időszak ellenére is kevesen ismerik, látták ezt a ritka fajt. A Kiskunsági Nemzeti Park kezelésében álló ösvény egy telepített fenyőültetvény sorai között vezet a hátsó pallósorig, ahol tereplépcsőt megmászva juthatnak el a látogatók a hátsó kilátóhoz, melyet körös-körül tartósszegfű-­tövek öveznek.

Információs táblák segítségével tájékozódhatnak a látogatók a ritkaságszámba menő virággal és lelőhelyével kapcsolatban, valamint a fennmaradását veszélyeztető fontosabb tényezőkről és a védelme érdekében tett természetvédelmi tevékenységekről.

A csipkék királynője, a királynők csipkéje – a halasi csipke – nemcsak egy alkotás, hanem Magyarország nagykövete is a világban – tudhatták meg a kecskeméti látogatók Kiskunhalason, a Csipkeházban.

Számos kiválóság kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként, mint IV. Károly és Zita királyné, Julianna holland királynő, Hitachi japán hercegnő, a libanoni és a ciprusi köztársasági elnök felesége, a japán császárné, II. Erzsébet brit uralkodó, Bush amerikai elnök felesége és a jordán királyné. Halasi csipkét adtak át 1996-ban II. János Pál pápának is.

A csipkevarrás egyedülálló technikája nemzedékről nemzedékre száll, a Csipkeház kiváló népi iparművészei e tudással alkotnak cérnából csodát. A technika bár több mint 110 éves, csipkéik mégis minden évben új motívumokkal bővülnek, melyekben a hagyomány a jelenkor értékeivel társul.

A Thorma János Múzeumban kiderült: Révész György régiséggyűjteményét Szilády Áron lelkész, akadémikus és Gyárfás István egyháztanácsi főgondnok, akadémikus vezetésével megvette a Kiskunhalasi Református Egyház 1874 áprilisában. Ebben az évben a Révész-gyűjtemény és a református líceumi gyűjtemény egyesítésével létrejött a Halasi Múzeum.

1953-ban döntés született a múzeum méltó és végleges elhelyezéséről, melyre a város legnagyobb eklektikus stílusú polgárházában, az 1887-ben épült Kolozsváry-féle kúriában került sor.

A gyűjtemény elsősorban néprajzi és helytörténeti jellegű, de jelentős mennyiségű régészeti, numizmatikai, képző- és iparművészeti anyagot is tartalmaz. Számottevő még az Adat- és Dokumentumtár, a Fotótár és a Könyvtár is.

Nemrégiben nagybányai alkotók műveiből nyílt kiállítás a múzeum falai között azzal a céllal, hogy a nagybányai festők és Thorma János életművét megismertesse az érdeklődőkkel.

 

 

 

 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés