Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Könyvet írt Városföld múltjáról a kecskeméti helytörténész

| Feltöltve: | Forrás: baon.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__29937
Régi vágya volt a városföldieknek, hogy könyvben örökítsék meg a településük múltját. Mindez teljesült. A napokban mutatták be a Klubkönyvtárban Horák Béla helytörténész Fejezetek Városföld történetéből című könyvét.

Horák Béla kecskeméti helytörténész az elmúlt években, évtizedekben számos könyvet írt. Városföld múltját éveken át kutatta, több szálon is kötődött a községhez. Korábbi írásait, anyagait az elmúlt másfél évben rendszerezte, újabb kutatásokkal egészítette ki, így született meg legújabb könyve, a Fejezetek Városföld történetéből, mely tíz témakörön át segíti az időutazást. Valamennyi fejezet meglévő dokumentumok és élő beszélgetések alapján íródott meg.

A könyvbemutatót a falunap keretében tartották meg a Klubkönyvtárban. A várva várt könyvet Nagyné Balog Erzsébet, az intézmény korábbi, nyugdíjba vonult igazgatója mutatta be, aki az elmúlt hónapokban végig követte Horák Béla szerzői munkáját, és segítette a szerkesztést.

Nagyné Balog Erzsébet vetített képes előadás segítségével adott ízelítőt a tíz fejezetből. A könyvben elsőként Puszta-Városföld történetét, a régi tanyai életet ismerheti meg az olvasó, egészen az 1400-as évektől. A múltidézés a település múltját nagyban meghatározó postai útvonallal, út- és vasútépítéssel folytatódik. A levéltári források jóvoltából korabeli térképeket is tartalmaz a könyv. A legnagyobb terjedelmet az iskolatörténet kapta, ahol mind az öt tanyai iskola története feltárul. Az első még az 1857-es tanévben indult bérelt teremben, 1891-ben épült fel az első új iskola, majd kettő épült a Klebelsberg-féle iskolaépítési akcióban, végül egy 1948-ban. A könyvből megismerhető még a község gazdasági, társadalmi élete, különböző életsorsok és néhány furcsa történet. Végül pedig Városföld jelene kap helyet egy fejezetben.

A szerző, Horák Béla a könyv kapcsán mesélt városföldi kötődéséről.
– Hosszú évekkel ezelőtt, az 1990-es években Csőrszné Zelenák Katalin, az akkori Klubkönyvtár vezetője vett maga mellé, hogy írjam meg a község történetét folytatásos cikkekben a helyi újságba. Hét éven át kutattam a múltat és írtam a cikkeket, a munkát végig nagyon élveztem – elevenítette fel a kezdeteket Horák Béla. – Városföld nem volt számomra ismeretlen, hiszen az 1930-as években nagyanyáméknak hat hold földje volt a településen, igaz, akkor nem Városföldnek, hanem Pákának hívták. Hat-hét évesen én is gyakran kimentem hozzájuk a Galambosi dülőbe. Évekkel utána édesanyám tanítónőként dolgozott Városföldön, a Szappanos majori iskolában, így azt is jól ismertem. Aztán a ’90-es években jött az újság. Bevallom, annyira megszerettem a kutatómunkát és az írást, hogy később ez sarkallt arra, hogy további területeken kutassak és könyveket írjak. Így nagyon is sokat köszönhetek a városföldi munkámnak. A régi újságcikkeimet a mai napig őrzöm – jegyezte meg.

A település múltját bemutató könyvet az önkormányzat adta ki, és valamennyi család számára ingyenesen biztosít egy-egy példányt. A könyvbemutató után Horák Béla örömmel dedikálta a könyveket, mely lehetőséggel sokan éltek is.

A könyvbemutató rendezvényen sokan tiszteletüket tették, örömmel találkoztak a szerzővel, akit régről ismertek. A kötetlen beszélgetések lehetőséget adtak arra, hogy együtt nosztalgiázzanak, felelevenítsék a régi közös emlékeket.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés