Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

KOPPENHÁGA: csúnyán felsültek a klímacsúcs szervezői

A civil tiltakozóknak áll a bál

| Feltöltve: | Forrás: HVG/Greenpeace | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__7041
Reggel kilenctől délután kettőig hiába állt sorba az ENSZ 15. klímakonferenciájának helyet adó Bella Center előtt az a sok száz meghívott és akkreditált résztvevő. Kívül rekedésük oka a helyi biztonságért felelős rendőri erők egyik vezetője szerint az, hogy miközben az ENSZ 45-50 ezer embert hívott meg a klímacsúcsra, addig valójában mindössze 15 ezer férőhelyes a helyszín.
A szükségesnél nagyságrendekkel kisebb a koppenhágai klímacsúcsnak otthont adó Bella Center konferencia központ, ahová hétfőn sok száz akkreditált meghívott nem juthatott be öt órányi sorban állás után sem. Emiatt amikor dél körül végképp felfüggesztették a bejutást a Bella Centerbe, akkor is már több mint húszezren tartózkodtak bent. A rendőrség szerint hiba csúszhatott az ENSZ és a szervezők közti kommunikációba, hiszen a bejutni vágyók nagyságrendekkel többen vannak, mint ahány embert a konferencia-központ képes befogadni. Információink szerint minden rekordot megdöntő, több mint ötezer újságíró regisztrált. (Összehasonlításképp egy nagyobb érdeklődést kiváltó EU-csúcson Brüsszelben nagyjából kétezer médiamunkás vesz részt, s már az is komoly logisztikai kihívást jelent az Európai Tanácsnak.) Az ENSZ december elsejével fel is függesztette az akkreditációs lehetőséget, miközben korábban a klímacsúcs weboldalán az állt, hogy ugyan javallott az előzetes regisztráció, de az a rendezvény egész ideje alatt lehetséges lesz. Emiatt esett meg több tekintélyes nyugati orgánum - többek között a the Economist tudósítójával is -, hogy komoly küzdelem és nézeteltérések után jutottak csak be a csúcsra - mesélte egy a neve elhallgatását kérő, az eseményen a dán kormánynak dolgozó szervező. A szervezetlenséget érzékelteti, hogy egy hétfőn délután előadást tartani hivatott indiai meghívott is kívül rekedt az épület komplexumon, de komoly panaszáradatot zúdított a HVG tudósítójára egy csapat kaliforniai egyetemista is, akik tanulmányi útra jöttek, előre regisztráltak, de hiába fagyoskodtak a mínuszban és a szállingózó hóban. Koppenhágában úgy látszik, hogy a városvezetés és a rendőrség kifogástalanul együttműködő hozzáállása ellenére komoly gondok vannak a szervezéssel, mely rosszul mérte fel a konferenciára érkező tömegeket. A városszéli helyszínen a kint rekedteket eközben a “vegán étrenddel megválthatjuk a világot” szlogennel kampányoló szervezetektől a Greenpeace és a WWF aktivistáin át tömérdek civil szervezet bombázza szóróanyagokkal, figyelemfelhívó kampányokkal. Sőt a készlet erejéig öko-kávét is osztottak a vacogó sorban állóknak, ez a lehetőség azonban a nagy érdeklődés miatt gyorsan elmúlt.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés