Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Krakkói orgonaművész a Wojtyla Házban

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__30020
A neves lengyel orgonista, Marek Stefański október 4-én ingyenes orgonaestet tartott a kecskeméti Nagytemplomban. Az eseményt megelőzően Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója látta vendégül a népkonyha épületében. A lengyel-magyar barátság ápolásának helyi úttörője elkísérte vendégét a Zwack Kecskeméti Pálinkamanufaktúra telephelyére is, ahol gyárlátogatáson vett részt a nemzetközi zenei élet jeles személyisége.

Marek Stefański egyik fő törekvése a lengyel orgonamuzsika, főként a 20. századi művek népszerűsítése. Az est első részében Mieczysław Surzyński két művét játszotta, majd két német komponista, Josef Gabriel Rheinberger és Gustav Adolf Merkel darabjait hallgathatták meg előadásában az érdeklődők. A hangverseny zárásaként ismét egy 20. századi lengyel zeneszerző művét, Feliks Nowowiejski g-moll orgonaszimfóniáját szólaltatta meg Marek Stefański.

Marek Stefański 1969-ben Rzeszówban született. A Krakkói Zeneakadémián – Joachim Grubich tanítványaként – 1994-ben végzett kitüntetéssel. A koncertezést már egyetemi évei legelején elkezdte, a Krakkói Akadémiai Kórus orgonistájaként kétszer is bejárta az európai országok többségét. Később Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben is fellépett. Nagy sikerrel, számos díjat elnyerve szerepelt a nemzetközi egyház- és orgonazenei fesztiválokon, többek között I. díjat kapott a rangos European Forum d’Art Sacre seregszemlén. 1996 óta a krakkói Mária-templom orgonistája, 1999-től, mint adjunktus, a Krakkói Zeneakadémia Orgona Tanszékén is tanít.

 

 

 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés