Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Lengyel–magyar konferenciát rendeztek a szegedi Gál Ferenc Főiskolán

| Feltöltve: | Forrás: magyarkurir.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__30117
A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája és a Gál Ferenc Főiskola Az európai identitás a lengyel–magyar kapcsolatok tükrében a jövő generációinak – Transznacionális és transzgenerációs tapasztalatok a lengyel–magyar ifjúság körében címmel nemzetközi konferenciát rendezett a szegedi főiskolán november 20–21-én.

Az eseményt Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a két nép nemzeti és keresztény identitásért folytatott áldozatos munkáját. Ezt a hősies és példaértékű közös munkát kell áthagyományozni a jelen és a jövő generációinak – fejtette ki a konzul.

A konferencián a főiskola és a kateketikai iroda munkatársai mellett hat lengyel előadó szólalt fel, akik a krakkói Ignatianum Akadémiáról és a II. János Pál Pápai Egyetemről érkeztek. Az előadások témája a lengyel–magyar történelmi kapcsolat volt a középkortól egészen a 20. századig, illetve bemutatták, hogy a közös történelmi tapasztalatok, az európai értékek, a közép-európai identitás együttes értékelése milyen módon jelenhet meg az egyházi intézmények nevelői munkájában. Ennek megfelelően a programban jelentős szerepet kapott az ifjúságról szóló 2018-as szinódusra készült felmérés eredményeinek ismertetése és a két országra vonatkozó tanulságok összevetése. 

A konferencia magyar előadói között volt Rosta Gergely PhD, szociológus, a PPKE egyetemi docense; illetve Varga Péter és Serfőző Levente, a Gál Ferenc Főiskola oktatói. A konferencia résztvevői megvizsgálták, hogy mit jelent manapság az európai és keresztény identitás az ifjúság számára, továbbá, hogy a történettudomány eredményei hogyan ültethetők át a mindennapi ifjúságpasztorációs és nevelői munkába. A nevelői munka egyik célja, hogy megértsük az európai keresztény identitás mélyebb értelmét, illetve mindezt igyekezzünk megértetni a fiatalabb generációkkal is. A két nemzet történelmi és vallási gyökerei lehetőséget adnak a közös gondolkodásra és a hosszú távú stratégiai feladatok megfogalmazására.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés