Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Mikrobák falták fel az olajfoltot

| Feltöltve: | Forrás: www.greenfo.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__9011
Egy nemrégiben felfedezett mikrobafaj gyakorlatilag eltüntette azt a BP olajkútjából kifolyt, Manhattan nagyságú, víz alatti olajfoltot, amelynek a Mexikói-öbölben való létezéséről a múlt héten számolt be az amerikai média.

A mikrobákat minden jel szerint stimulálta az április óta a tengerbe ömlő olaj, aminek következtében olyan eredményesen bontották le a szénhidrogén molekulákat, hogy a felhő mára gyakorlatilag kimutathatatlanná vált - közölte a Science folyóiratban a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársainak Terry Hazen professzor által vezette csoportja.

A sötét és hideg, mélyvízi életkörülményekhez alkalmazkodott, úgynevezett proteobaktériumok a vártnál gyorsabban és oly módon bontották le a kőolajat, hogy közben nem ritkították meg jelentősen a víz oxigén-telítettségét, ahogy azt a legtöbb olajfaló baktérium szokta. A víz oldott oxigéntartalma létfontosságú a halállomány számára.

A baktériumok 5 fokos vízben, a tengerszint alatt mintegy 1100 méter mélyen tenyésznek, ami nagyjából egybeesett a víz alatti olajfelhő elhelyezkedésével.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés