Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Napi Evangélium - „Asszony, hol vannak, akik vádoltak téged? Senki sem ítélt el?”

| Feltöltve: | Forrás: www.katolikus.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__7873
Abban az időben Jézus kiment az Olajfák-hegyére. Kora reggel pedig újra megjelent a templomban. A nép köréje sereglett, ő pedig leült, és tanította őket. Az írástudók és a farizeusok egy házasságtörésen ért asszonyt vittek eléje. Odaállították középre, és így szóltak hozzá: „Mester, ezt az asszonyt házasságtörésen érték. Mózes azt parancsolta a törvényben, hogy az ilyet meg kell kövezni. Hát te mit mondasz?”

Ezt azért kérdezték, hogy próbára tegyék, és vádolhassák. Jézus lehajolt, és az ujjával írni kezdett a földön. Ők azonban tovább faggatták. Erre fölegyenesedett, és azt mondta nekik: „Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van!” Aztán újra lehajolt, s tovább írt a földön. Azok meg ennek hallatára egymás után eloldalogtak, kezdve a véneken, s csak Jézus maradt ott a középen álló asszonnyal. Jézus fölegyenesedett és megszólította: „Asszony, hol vannak, akik vádoltak téged? Senki sem ítélt el?” „Senki, Uram” – felelte az asszony. Erre Jézus azt mondta neki: „Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!”
Jn 8,1-11


Elmélkedés:

A liturgia rendje szerint ma újra a házasságtörő asszonyról szóló evangéliumot olvassuk. Az újbóli elmélkedés segíthet minket abban, hogy megértsük az isteni irgalmasság mélységét. Az irgalmasságot, amely nem elítélni akarja az embert, hanem megmenti, megszabadítani a bűntől. S miként az emberek által hozott halálos ítélettől egyedül a Jézus által gyakorolt irgalmasság menthette meg egykor az asszonyt, ugyanígy napjainkban is egyedül Isten megbocsátása képes megmenteni minket a lelki haláltól. Isten új úton indít el bennünket, amelyen az a szándék vezet minket, hogy elkerüljük a bűnt, az Istentől tanult irgalmat mi magunk is gyakoroljuk az ellenünk vétők iránt.
© Horváth István Sándor

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés