Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Napi evangélium - Egy írástudó megkérdezte Jézustól: „Melyik az első a parancsok közül?"

| Feltöltve: | Forrás: www.katolikus.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__7790
Abban az időben egy írástudó megkérdezte Jézustól: „Melyik az első a parancsok közül?” Jézus így válaszolt: „Ez az első: Halld, Izrael! Az Úr, a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat! Ezeknél nincs nagyobb parancsolat.”

Az írástudó erre azt válaszolta: „Valóban, jól mondtad, Mester, hogy ő az Egyetlen, és hogy rajta kívül nincs más. És azt is, hogy őt teljes szívünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből szeretni, embertársunkat pedig úgy szeretni, mint saját magunkat, többet ér minden égő- vagy véres áldozatnál.”
Jézus az okos felelet hallatára megdicsérte: „Nem jársz messze Isten országától.” Ezután már több kérdést nem mertek neki föltenni.
Mk 12,28b-34
 

Elmélkedés:

A farizeusok és írástudók közötti, szinte mindennapos vita most Jézushoz is elér: Melyik legfontosabb törvény? Jézus pedig a maga tekintélyével a szeretet kettős irányú parancsát nevezi a legfontosabbnak. De a szeretet parancsa hiába legfőbb része a törvénynek, ha nem szívünk legfontosabb vezérelve. A szeretet olyan szívünkbe írt kötelesség, amely emberi létünk meghatározója. Isten maga a szeretet – tanítja nekünk a szentírás. Isten lényege tehát a szeretet, annak sugárzása felénk, emberek felé. De vajon a szeretet emberi létünknek is meghatározója? Isten felénk áradó szeretetének megtapasztalása indítson minket arra, hogy a szeretet legyen legfőbb életelvünk!
© Horváth István Sándor

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés