Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Napi evangélium - Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.”

| Feltöltve: | Forrás: www.katolikus.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__7772
2010. március 11. – Csütörtök Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle.

Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el nem jön az, aki erősebb nála. Ez legyőzi, elveszi fegyverzetét, amelyben bízott, és szétosztja a zsákmányt. Aki nincs velem, az ellenem van; aki nem gyűjt velem, az szétszór.”
Lk 11,14-23

Elmélkedés:

Egyesek számára megmagyarázhatatlan volt, hogy honnét származik Jézus csodatevő ereje. Abban a korban azt vélték, hogy a testi betegségek a gonosznak, az ördögnek a hatalmát jelezték az emberen. A gyógyító csodák ezért általában két dolgot eredményeznek: egyrészt megszűnik a test fogyatékossága, másrészt megszűnik a gonosz befolyásoló hatalma. Mivel ilyen tettekre az emberi erő nem elegendő, azért joggal merült fel a kérdés: honnan van Jézusnak mindehhez ereje? A vád, hogy az ördöggel szövetkezik, egészen furcsa, s önmagában ellenmondásos. Jézus ugyanis szembeszáll a gonosszal, s e küzdelem az ember érdekében zajlik. Vajon kinek a befolyása győz bennem?
© Horváth István Sándor

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés