Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Napi Evangélium - „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem a földre, hogy békét hozzak!"

| Feltöltve: | Forrás: www.katolikus.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__8588
Abban az időben Jézus így szólt apostolaihoz: Ne gondoljátok, hogy azért jöttem a földre, hogy békét hozzak! Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam a fiút apjával, a leányt anyjával és a menyet anyósával. Saját háza népe lesz az ember ellensége. Aki atyját vagy anyját jobban szereti, mint engem, az nem méltó hozzám. Aki fiát vagy leányát jobban szereti, mint engem, az nem méltó hozzám. Aki nem veszi föl keresztjét, és nem követ engem, az nem méltó hozzám. Aki meg akarja találni életét, elveszíti azt; de aki érettem elveszíti életét, megtalálja azt. Aki titeket befogad, engem fogad be; aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött. Aki prófétát fogad be azért, mert próféta, az a próféta jutalmát kapja. Aki igaz embert fogad be azért, mert igaz ember, az az igaznak jutalmában részesül. Aki pedig csak egy pohár friss vizet is ad inni egynek a legkisebbek közül, mert az az én tanítványom, bizony, mondom nektek: nem marad el a jutalma. Amikor Jézus befejezte tizenkét tanítványa oktatását, továbbindult, hogy tanítson, és hirdesse Isten országának örömhírét a környékbeli városokban. Mt 10,34-11,1

Elmélkedés:

A mai evangélium első felében Jézus meglehetősen furcsa dolgokat mond küldetéséről, amikor arról beszél, hogy „kardot hozott a földre” és szembenállást. Hogyan kell értenünk e kijelentéseket. 
Arról van szó, hogy Jézus megjelenése megoszlást kelt az emberek körében, hiszen egyesek hittel elfogadják, mások viszont elutasítják őt és tanítását. Jézus eljövetelének és igehirdetésének a „mellékhatása”, a következménye a békétlenség, a szembenállás és a küzdelem a Krisztusban hívők illetve nem hívők között. A szembenállás csak akkor szűnhetne meg, ha a krisztushívő feladná hűségét vagy valamennyien megtérnének a Jézussal szembefordulók. 
Az evangélium második része a hűséges tanítványok ismérveit sorolja fel. Jézus követése elszántságot kíván az embertől, hogy minden földi dologról lemondva Isten és az ő Országának elnyerése legyen az első helyen. 
© Horváth István Sándor

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés