Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Papi áldásban részesült a Wojtyla Ház

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__30184
Dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa Vízkereszt alkalmából házszentelést tartott a népkonyhaként is működő Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: baon.hu)

Az ünnepség első részében a sorsközösség tagjai előadást hallhattak Cornelia Rückriegel német írónőtől a könyveiről, a tolmácsolást Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának vezetője vállalta magára. Az ebédet közösen ajánlották fel.

Ezt házszentelés követte, melyet dr. Finta József atya végzett el, majd a épület további részét is megáldotta. A teremben található nagyméretű Szent II. János Pál pápa képe alá írta fel a C+M+B 2020 szám-betű sort, mely Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e házat latin mondatot fémjelzi.

Január 6. Vízkereszt, a Katolikus Egyház ünnepe, a karácsonyi ünnepkör zárása. Sokan ekkor szedik le a karácsonyfát, és a többi díszt a lakásban és kertben. Egyházi szempontból azonban nem ezen van a hangsúly. A Vízkereszt ünnephez több egyházi szokás is kapcsolódik. A legismertebbek a víz- és tömjénszentelés és a házáldás.

Vízkereszt napján a templomokban megszentelik a vizet, majd egész évben ebből áldják meg keresztelőkön a gyermekeket. Emellett minden templomban a ceremóniát vezető pap megszentelt vízből a híveket is megáldja. A másik egyházi szokás Vízkeresztkor a házáldás, amikor is a pap végigjárja a házat és valamennyi helyiséget megáldja. Az ajtókeretre pedig felírja a védettséget jelentő szám- és betűsort, idén a 20+G+M+B+20-at vagy a CMB+2020-at. A GMB a három király – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – kezdőbetűjére utal, míg a CMB betűkombináció a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e házat.

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés