Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Papi áldásban részesült a Wojtyla Ház

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__30184
Dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa Vízkereszt alkalmából házszentelést tartott a népkonyhaként is működő Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: baon.hu)

Az ünnepség első részében a sorsközösség tagjai előadást hallhattak Cornelia Rückriegel német írónőtől a könyveiről, a tolmácsolást Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának vezetője vállalta magára. Az ebédet közösen ajánlották fel.

Ezt házszentelés követte, melyet dr. Finta József atya végzett el, majd a épület további részét is megáldotta. A teremben található nagyméretű Szent II. János Pál pápa képe alá írta fel a C+M+B 2020 szám-betű sort, mely Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e házat latin mondatot fémjelzi.

Január 6. Vízkereszt, a Katolikus Egyház ünnepe, a karácsonyi ünnepkör zárása. Sokan ekkor szedik le a karácsonyfát, és a többi díszt a lakásban és kertben. Egyházi szempontból azonban nem ezen van a hangsúly. A Vízkereszt ünnephez több egyházi szokás is kapcsolódik. A legismertebbek a víz- és tömjénszentelés és a házáldás.

Vízkereszt napján a templomokban megszentelik a vizet, majd egész évben ebből áldják meg keresztelőkön a gyermekeket. Emellett minden templomban a ceremóniát vezető pap megszentelt vízből a híveket is megáldja. A másik egyházi szokás Vízkeresztkor a házáldás, amikor is a pap végigjárja a házat és valamennyi helyiséget megáldja. Az ajtókeretre pedig felírja a védettséget jelentő szám- és betűsort, idén a 20+G+M+B+20-at vagy a CMB+2020-at. A GMB a három király – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – kezdőbetűjére utal, míg a CMB betűkombináció a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e házat.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés