Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

PORTA MEGHÍVÓ: VINCEVESSZŐ-VÁGÁS MIKLÓSTELEPEN A DIMENZIÓ PINCÉNÉL

Szőlővesszőt rügyeztetünk, boros gazdát köszönthetünk

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__7348
Aki fázik topogjon, fújja körmit, vacogjon, de jöjjön el Miklós-telepre, a Dimenzió Borászathoz - "vincevessző-vágásra"! Harangszóra összegyűlünk, Forralt borból erőt gyűjtünk, Szőlővesszőt rügyeztetünk, Boros gazdát köszönthetünk. Zsíros kenyér, forralt bor, hangulatunk ettől forr. Nevének rokon hangzása a vinum, „bor” szóval magyarázza, hogy a szőlészek szentje lett – a francia Vincent pl. „százannyi bor” jelentésű –, és névnapja időjárásából a várható bortermést szokták megjósolni, amint e versike is tartja: „Ha megcsordul a Vince, / Tele lesz a pince.” Azaz, ha a neve napján olvad, jó lesz a szőlőtermés. A Porta Egyesület szervezésében ünnepi határjárás, vesszőszedés, szőlőskert megáldás (és persze bórkóstoló is) lesz, január 22.-én, pénteken délelőtt fél tízkor Kecskemét legszőlősebb határrészén, Miklóstelepen.
A tájfölnéző csapat élén a Barátok Temploma lelkésze Bárkányi Ernő, érseki tanácsos lépdel majd, kezében szenteltvíz szóróval. Lesz persze kanna is a vincéseknél, vizes és – ha lehet hinni a Dimenzió Borászat vincellérjeinek – boros is. Mindkettőből kap a miklóstelepi homok a szentelt víz mellé. Most még hó teríti a tájat, a rügyek azonban már erősen tavaszt kívánnak és erős hajtásokat, gazdag termést. Reméljük a kedves, újjá éledő hagyomány imái, rítusa sokat segít, hogy a várakozások beteljesüljenek, hogy Szent Vince vértanú valóban segíteni tudjon a szorgalmas kecskeméti gazdákon…. Megkérdezzük majd: VINCE - teli lesz a pince? „Ha csorog Vince, tele kamra, tele pince. Ha fénylik Vince, megtelik a pince, ha nem csorog, üres lesz, ha csak csepeg, csorog, kevés lesz a borod”.
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés