Kezdőlap
Kecskemét: 18 C°,
1.8 km/hÉNY-i szél, közepesen felhős
31
18
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Szakrális tűzzománc alkotások kiállítása és görög gasztronómiai bemutató a Wojtyla Házban

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__26718
Megnyitották a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyének gyűjteményéből összeállított válogatásból álló kiállítást, valamint görög ételeket mutattak be a Wojtyla Barátság Központban péntek délután. A hazai és külföldi alkotók szakrális témájú munkáit felvonultató tárlat darabjairól Hollósy Katalin grafikus- és zománcművész tartott előadást a népkonyha Pintér József termében, utána a kecskeméti Görög Nemzetiségi Önkormányzat tagjai hellén ételeket tálaltak fel a nagyszámban megjelent érdeklődőknek. (Fotók: Tódor Norbert)

Az est házigazdája Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója és Fehér Dezső, a nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket, majd Vasilis Angelidis Zeus nemzetközi hírű buzukiművész lágy dallamaiban lubickolhattak a jelenlévők.

A kiállított tűzzománc alkotások mindegyike magán viseli a szakralitás jegyeit. A szentmise kellékei, a kereszt, illetve oltárképek, „egyéb, Istennel kapcsolatos motívumok” egyaránt nyomon követhetők a műveken - tűnt ki Hollósy Katalin szavaiból. Az alkotó továbbá részletesen ismertette a tűzzománc készítésének folyamatát.

A gasztronómiai blokkban kiderült az érdeklődők számára, mit érdemes tudni a görög étrend előnyeiről.

Görögország nem csupán a sok napfény, a kék tenger és a finom ételek miatt népszerű úti cél, de az egészséges életmód miatt is. A mediterrán étrend követése mindenki számára ajánlott, hiszen ízletes, változatos, könnyen elkészíthető és mérhetetlenül sok pozitív hatása van.

Mi a titka a görög ételeknek? Először is sok-sok friss, rostban gazdag alapanyagot használnak, és ezeket előszeretettel fogyasztják párolva vagy grillezve, ami biztosítja, hogy a zöldségek, gyümölcsök ne veszítsék el értékes vitaminjaikat, ásványi anyagaikat.

Előnyben részesítik a sovány fehér húsokat, valamint az Omega 3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat. A tésztaféléket is durumbúzából készítik, ami egészségesebb és fehérjében is gazdagabb a fehér lisztnél. Kevés sót és sok zöld fűszert használnak, a sütéshez-főzéshez pedig az olívaolajat választják.

Ami pedig a menüsort illeti, az alábbiak közül lehetett választani: olajbogyó paszta kóstoló pitával, fetával, antipastik, Gavros (halas előétel), mediterrán grillterasz salátákkal, görög desszertek (halva, baklava, kataifi), frapé. Mindezek görög hegyi teával, hellén borokkal, sörökkel egészültek ki.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés