Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Százötven éves jubíleum Kalocsán - az ifjúság nevelésének korszerű műhelye

Nevüket följegyzik a magyar pedagógiatörténet aranykönyvében

| Feltöltve: | Forrás: Barotai/FPJ | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__7235
Január 9-én, szombaton dr. Bábel Balázs, kalocsa–kecskeméti érsek mutatta be azt a szentmisét, amellyel megkezdődött a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek magyarországi megtelepedésének 150. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat. A szentmise 10 órakor kezdődött a zárdatemplomban (Szent József-templom, Asztrik tér), az utána következő ünnepség helyszíne a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény volt. A szertartás utáni mementón Csatlós M. Ilona általános főnöknő köszöntötte a megjelenteket, majd Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár igazgatója tartott előadást a rend történetéről. Ebéd után a program kiállításmegnyitóval, filmvetítéssel és egy színdarab bemutatásával folytatódott.
A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek rendjének gyökerei a XVI. századi Franciaországba nyúlnak vissza. Ott alapított Fourier Péter és Le Clerc Alix egy új szerzetet 1597-ben. Az új szerzetesközösség a szegény gyermekek ingyenes oktatását tűzte ki célul. Gyors terjedésüket forradalmak hátráltatták, az egészséges gyökér azonban újra és újra kihajtott, előbb Németországban, majd cseh földön is. 1834-ben Regensburg püspöke jóváhagyott egy új szerzetesi közösséget, amely a Miasszonyunkról Nevezett Ágostonos Kanonisszák kongregációja szabályzatának kibővített változata alapján élt. Nevük: Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek. 1851-ben Schneider Gábor plébános kezdeményezésre Hirschauban alapítottak zárdát, amely később elszakadt a müncheni központtól. 1854-ben Horazdiowitz lett a cseh ág székhelye. Onnan 1860-ban érkeztek az első nővérek Franz Mária Terézia vezetésével Kalocsára Kunszt József kalocsai érsek meghívására. Csehországban közben megindult a német anyanyelvűek elleni mozgalom, ezért a visszatérés oda nem volt ajánlatos. Kalocsán önálló anyaház alakult. A végleges pápai megerősítés 1907 februárjában történt. Barotai Imre atya jóvoltából meghallgathatjuk a főpásztor homoliáját valamint a levéltáros-kutató előadását is. Kérjük figyelje a Charitas Rádió programját..... (hamarosan közreadjuk a hallottakat!).
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés