Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Szent Ferenc lelke Mohács felett

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__10256
Háromszáz évig működtek Mohácson a ferencesek, egészen 1950-ig, mikor innen is távozniuk kellett. A város azonban ma is hálás szívvel gondol vissza a barátokra, ez jutott kifelezésre december 16-án, a Szent Ferenc tér avatásán, az egykori ferences templom közelében.

A mohácsi sokác népesség különösen is sokat köszönhet Szent Ferenc fiainak. Az ő vezetésükkel érkeztek ugyanis a török elől a 17. század végén már biztonságos Duna-parti városba a délszláv katolikusok. A ferencesek alapították és működtették a város első gimnáziumát és lelkipásztori tevékenységük valamennyi mohácsi népcsoport számára felejthetetlen örökség.
Ma a ferences kolostorban a rend fenntartásában lévő óvoda működik, és szintén a ferencesek a fenntartói a Boldog Gizella nevét viselő katolikus általános iskolának. A most Szent Ferenc térnek elnevezett közterületen lévő patika már régebben felvette a rendalapító nevét, vagyis a ferencesek számos módon jelen vannak Mohácson, ha a szerzetesi közösség nem is tudott a rendszerváltozás óta visszatelepülni. Az ünnepi beszédet mondó Lajdi Antalné alpolgármester szerint „Szent Ferenc lelke itt lebeg a város fölött”. Az új utcatábla avatásán a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartományt Szabó József atya képviselte.
Országszerte számos hasonló megemlékezés történt a szerzetesek szétszóratásának hatvanadik évfordulója alkalmából. Andocson és Hatvanban szintén teret neveztek el Szent Ferencről.
 

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés