Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Újabb keresztet mentett meg a Porta Egyesület

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__28604
Szinte napra pontosan 170 évvel ezelőtt, 1848. április 27-én állították fel eredetileg azt a Krisztus-keresztet, melyet felújított állapotában április 28-án áldott meg dr. Bábel Balázs érsek a kecskeméti „nagy Tesco” melletti körforgalomnál. Az ünnepi eseményen megjelent továbbá Leviczky Cirill, a terület önkormányzati képviselője, Bajkó Zoltán izsáki plébános, Farkas P. József, a felújítást szervező Porta Egyesület alapítója, Borsos István kivitelező, valamint a civil szervezet aktivistái és a Wojtyla Barátság Központ népkonyhájának gondozottjai. A bensőséges alkalmat a Szent Miklós kórus minielőadása gazdagította. (Fotók: Mátyus István)

– A környékben élők figyelmeztettek, hogy e keresztet olyannyira megmarta az idő vasfoga, hogy már nem igazán méltó Isten dicsőségének hirdetésére. Alapos helyszíni szemlélődés után sürgős felújításról határoztunk, melynek anyagi bázisát a részönkormányzati keret szolgáltatta. Felkerestem Farkas P. József urat, és megbeszéltem vele, hogy a Porta Egyesület milyen konkrét segítséget tudna adni a szervezés terén – emelte ki köszöntőjében Leviczky Cirill, majd Bajkó Zoltán atya tolmácsolásában közösen felidézték a Szentírásból Krisztus keresztre feszítésének igaz történetét.

– Néhány hónapja Franciaországban az ottani liberálisok el akarták távolítani a keresztet Szent II. János Pál pápa egyik köztéri szobra mellől, aminek hírét végtelen szomorúsággal vettem tudomásul. Azonban örvendetes jel is feltűnt mostanában; kötelező lesz a kereszt kifüggesztése Bajorország valamennyi állami hivatalában – döntött a mentalitásban és lelkületben talán hozzánk legközelebb álló német tartomány kormánya, mondván: „a kereszt a keresztény-nyugati kulturális önazonosság alapvető jelképe”. Mert letagadjuk saját múltunkat, ha nem válik lehetővé feszületet elhelyezni, köztereinken felállítani. E szakrális emlék szintén Jézusra emlékeztet minket, amint feliratán is olvasható: „Annak a képe függ itt, akit a szeretet halálba vitt.” – hangoztatta Kalocsa-Kecskemét érseke mielőtt megáldotta a „nagy Tesco”-keresztet, amely „Isten irántunk való szeretetét tanúsítja, és arra hív bennünket, hogy köszönjük meg irgalmát, jóságát, ugyanakkor bennünk is legyen áldozatos lélek, hiszen e nélkül széthullik a világ”.

Borsos István izsáki kőfaragó 2005 óta támogatja két kezével, emellett anyagi hozzájárulással a Porta Egyesület keresztmentő törekvéseit, miként tette ezúttal is. Kiemelkedő munkássága elismeréseként, figyelembe véve a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye híveinek, elöljáróinak ajánlásait – méltató szavak kíséretében – festményt és elismerő oklevelet nyújtott át neki a helyszínen Farkas P. József.

– Tavaly novemberben szállítottuk a telephelyre ezt a keresztet. Amit most itt láthatunk, mintegy fél éves munka eredménye. Olyan anyagot vittünk fel rá a munkálatok során, ami ellenállóbbá teszi az időjárás viszontagságaival szemben, így várhatóan többet fog kibírni az eddigieknél. Római katolikus vallásom miatt is szívesen foglalkozom szakrális műtárgyakkal, évente egy-két ilyen kerül a kezeim közé – árulta el lapunknak Borsos István az ünnepség végén.

 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés