Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

VÉRADÁS SZENT ISTVÁN NAPJÁN - BOTRÁNNYAL

| Feltöltve: | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__5859
Tizennégyen adtak vért ma Kecskemét főterén a Vöröskereszt és a VÉR-KÓRHÁZ közös akciójában, melynek évek óta segítője a PORTA Egyesület is. Megdöbbentően alacsony a résztvevők száma. Pedig vérre a kórházaknak/a betegeknek nagyon nagy szükségük van. Ilyen nyárzáró hétvégeken az egész ország megmozdul. Sokkal több a tragikus baleset. Természetesen a műtétekhez, az életmentéshez jóval több vér kell.
A Vöröskereszt véradó-állomás autóbusza - amelyet már jól ismernek a kecskemétiek, hiszen Szent István napján, évek óta, itt áll valahol a főtéren - időben meg is érkezett a Lordok Háza elé. Ott azonban csak 220 Volt állt rendelkezésre; nem volt 380 Voltos áram-kivételi poszt. A humanista, jó szándékú szervezők, az autóbuszt átirányították a lezárt Szabadság téri útszakaszra. Ott volt ugyanis - a Fornetti sátra tövében - megfelelő erősségű áram forrás. A véradók már ott sorakoztak a busznál tíz óra előtt. Sikerült is a dokkolás. Az autóbusz a véradás és a véradók - tehát a nemes ügy szempontjából - jó helyen állt. Százaknak, ezereknek hívta, hívhatta volna föl a figyelmét: SEGÍTSEN! SEGÍTSETEK! De megjelent a nemrég a várost elfoglaló budapesti szervezői különítmény egyik harcosa. És megkezdődött a harc. Egyik oldalon a véradók, az szolgáltató állomás szolgálatos csoportja, a szervezők, a buszsofőr - a másikon a sötét hivatal, a bürokratikus szűk látókör- és szűkkeblűség. Az életmentőkkel úgy beszélt a vörös hajú hatalomkisasszony mint a kocsmatöltelékekkel. Nem vette észre magát, nem értette meg, hogy a buszban már megkezdődött a véradás szent rítusa. (Csak megjegyezzük: a világhírű főterünkre miért kaphat intézkedési lehetőséget egy olyan ember aki nem tudja, hogy mit jelent az ősi kifejezés: "adj vért/életet menthetsz!" Bár délelőtt volt elsötétült a kecskeméti égbolt. Ráadásul azt tudták a szervezők, hogy Kecskemét polgármestere maga is orvos, és - mi több - a megyei Vöröskereszt elnöke, a főtéren szapult csapat főnöke. Tehát a vörös hajú okoska kihívta a rendőrséget a véradók/a véradás ellen! (Szürrealista rémálom!) A fiatal zsaruk nem tudtak mit tenni. Kiszedték a tömegből a renitenseket. Szerintem még elő is állítják a csapatot, ha nem jelenik meg a városi kapitány és a polgármester úr. Akik látva a botrányt,megpróbáltak felnőtt, komoly városi vezetőhöz méltó módszerrel rendet tenni. Sikerült is. A véradás leállt. A véradók hazamentek, szitkozódva, értetlenül. Hogy hány embernek hiányzik a most nem levett vér? Hogy hányan vesztik életüket a elmaradt utánpótlás miatt? Csak a Jóisten tudja. Mi a botrányos véradás tanulsága? Az, hogy idegeneket nem lenne szabad intézkedő hatalommal fölruházni Kecskemét Hírös Hetére! Aki nem tudja mit jelent a humanizmus, aki üvöltözik a betegek iránt szolidáris donorokkal - az nem egy főtérre való, hanem a mezőre. Ott aztán üvöltözhet, futkározhat, nézelődhet...amíg a villanypásztor nem rázza meg. Csak remélem, hogy nem nekik - vagy a hozzátartozóiknak - fog hiányozni az a több tíz liter Élet valamelyik műtőasztalon? Mert baleset mindenkit érhet: engem is, de Önt is kedves üvöltő ismeretlen!
Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés