Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Vesszőt szenteltek a Dimenzió Borászat szőlejében

| Feltöltve: | Forrás: baon.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__51/i__30207
„Ha fénylik Vince, megtelik a pince” – tartja a népi bölcsesség. Szerdán, Szent Vince napján a hideg idő ellenére kisütött a nap, így a szőlősgazdák idén is jó szőlőtermésben, és finom borban bízhatnak. (Fotók: Mátyus István)

A népi hagyomány szerint Vince napján a szőlősgazdák egy-egy vesszőt levágtak. Vízbe állították és a rügyek kihajtásából következtettek arra, hogyan erősödött meg ősszel a vessző és az eddigi téli fagyok okoztak-e kárt a rügyekben. Mindezek tükrében pedig megtervezhették a tavaszi metszés menetrendjét.

Tizenegyedik alkalommal elevenítették fel a Szent Vince napi vesszőszentelés hagyományát a miklóstelepi Dimenzió Borászat birtokán. A Kunsági Női Borrend és a Mathiász János Borrend tagjai a Wojtyla Barátság Központ önkéntesei kíséretében vették szemügyre a szőlővesszőket.

A ceremónia első részében a szőlőültetvényen Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte a résztvevőket, kiemelte, ezúttal is együtt rendezik meg Szent Vince- és a Magyar Kultúra Napját. Ezt követően a szőlővesszőket Bajkó Zoltán izsáki plébános áldotta meg. Az atya néhány szóban méltatta Szent Vince áldozatos életútját.

A város részéről Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester szólt. – A kultúra nagyon színes dolog, nemcsak a könyveket, a művészeteket foglalja magában. Benne van szinte minden, ami az életünkhöz hozzátartozik, ami emberré tesz minket. Így a Magyar Kultúra Napján méltán ünnepelhetjük a bor- és szőlőkultúrát is – jegyezte meg az alpolgármester. 

A házigazdák nevében Kovácsné Drabant Katalin borász elmondta: idén is bíznak Isten áldásában, a jó időben, hogy a termés jó legyen. Több mint tíz éve ápolják a Szent Vince napi hagyományokat, és ezt a jövőben is folytatni szeretnék.

Az esemény a borházban folytatódott, ahol elsőként Tódor Norbert, a Wojtyla munkatársa a pápa és a bor kapcsolatáról tartott rövid előadást, külön kiemelve Szent II. János Pál pápa életét, aki 100 évvel ezelőtt született, és 15 éve halt meg.

Egy újabb szakmai előadással folytatódott a rendezvény. Dr. Németh Krisztina, a katonatelepi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a szőlő és a bor 2019-es útjáról osztotta meg tapasztalatait.

– 2019-ben nem volt szokványos az időjárás. Hideggel indult, aztán márciusig melegedett, majd április-májusban lehűlt, ami a szőlő életére is kihatott. Akkor érkezett a lehűlés, amikor a szőlővesszők fakadoztak, az időjárás pedig visszafogta a fakadást. Januártól áprilisig nagyon száraz időszakot éltünk meg, négy hónapig alig volt csapadék, ami szintén hátravetette a kihajtást. Majd májusban és júniusban szinte egyszerre zúdult ránk hatalmas csapadék. Nyáron az óriási meleg felgyorsította a folyamatot, de károkozók is megjelentek, például a peronoszpóra és a feketerothadás. Azon termelők, akik erre nem készültek fel időben, sajnos odaveszett a termésük. A csapadékszegény, aszályos nyár a fiatal ültetvényeknél száraz, csörgős leveleket eredményezett. Szeptemberben jól jött az újabb csapadék, és a meleg is sokáig kitartott. A hőségnapok száma elérte a 67-et, ami 12-vel több volt, mint egy évvel korábban. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a szőlő cukorfoka magasabb lett, ami megfelelőnek tekinthető. A meleg napokat – 2018-hoz képest – hidegebb éjszakák követték, így a savtartalom alacsonyabb lett, ami szintén kedvező a bor minősége szempontjából. Régiónkban a termésátlag egy picit magasabb lett az országos átlagnál, hektáronként 78 mázsa. 700 hektáron összesen 54 ezer 837 mázsa szőlő termett, a felvásárlási árak viszont rendkívül alacsonynak bizonyultak. Az Alföldön legnépszerűbb a Bianca, a Cserszegi Fűszeres és a Kékfrankos – részletezte, majd áttért az idei termés prognózisára.

– Egyelőre fagykárok nem történtek, de még kiszámíthatatlan, mit hoznak a fagyos szentek. Mindenképpen bízunk idén is a jó termésben – mondta végezetül.

Majd Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója – a házigazdák iránti tisztelete jeléül – egy festményt adott át Drabant Katalinnak.

Az ünnepi alkalom borkóstolással, szeretetvendégséggel zárult.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés