Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

10 tény II. János Pál pápáról

| Feltöltve: | Forrás: http://mult-kor.hu | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__56/i__26560
1. Kilencvenhét éve, 1920. május 18-án született Karol Wojtyla. A történelem első lengyel pápája, a 2014. április 27-én szentté avatott II. János Pál pápa Szent Péter utódai közül a harmadik leghosszabb ideig, 26 évig, 5 hónapig és 17 napig vezette a katolikus egyházat.

2. A Karol Wojtyla néven született II. János Pál szentté avatására kevesebb mint tíz évvel halála után került sor. Ennél gyorsabb csak Padovai Szent Antal kanonizációja volt a 13. században.

3. A holland VI. Adorján pápa 1522-23-as regnálása után 455 évvel, 1978-ban – II. János Pál megválasztásával – került ismét nem olasz pápa az egyházfői székbe.

4. A katolikus egyház két csodatételt köt II. János Pál nevéhez. A francia Marie Simon-Pierre, valamint a Costa Rica-i Floribeth Mora Diaz is a pápa halála után, az egykori egyházfőhöz imádkozva gyógyult fel betegségéből.

5. Fiatalkorában Karol Wojtyla hobbijai közé tartozott a futball és a síelés, de a színészkedés, valamint a vers- és drámaírás sem állt távol a későbbi egyházfőtől.

6. Karol Wojtyla az ellenzéki mozgalmak támogatójaként nagy szerepet vállalt a kelet-európai kommunista rezsimek megbuktatásában.

7. Bár a pontos számot illetően vannak eltérések, a források egyöntetűen arról számolnak be, hogy Karol Wojtyla legalább 10 nyelven beszélt. Munka előtt minden reggel öt nyelven olvasott újságokat.

8. Karol Wojtyla pápasága alatt a világ 129 országában járt. Utazásai során több mint egymillió kilométert tett meg, többet, mint bármelyik pápa a történelemben.

9. II. János Pál a vallásközi párbeszéd híveként többek között – a pápák közül elsőként – egy mecsetbe és egy zsinagógába is ellátogatott, a zsidóságot pedig nyilvánosan megkövette az antiszemitizmus bűneiért.

10. Bár II. János Pál súlyosan megsérült az ellene Mehmet Ali Agca török terrorista által 1981-ben elkövetett merényletkísérletben, az egyházfő megbocsátott az elkövetőnek.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés