Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A „Biblia színeit” tanulmányozták a wojtylások

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__28791
A kecskeméti Ráday Múzeum ebben az évben „A Biblia színei" című, szabadtéri tablókiállítással köszöntötte a Múzeumi Világnapot. A tárlatot hétfő délelőtt a Wojtyla Barátság Központ művészetek iránt fogékony gondozottai is megtekintették. (Fotók: Tódor Norbert)

A Biblia színei – üde sárgák és mélyzöldek, ragyogó fények és sötét tónusok, nyári napsütés és téli táj. Nyolc színes, nagyméretű reprodukció mesél a Bibliáról, talán kissé szokatlan módon. A képek hol a naturalizmus eszközeivel, hol mesebeli jelenetekkel, hol hűen a Biblia díszleteihez, figuráihoz, hol kiszakítva az ismert történeteket eredeti közegükből idézik meg a Szentírás fontos jeleneteit. A kiállítással a 19. század végi, 20. század eleji művésztelepekhez kapcsolódó képzőművészek, Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, Fényes Adolf, Koszta József, valamint Barta Ernő festményeinek bemutatásával Isten Igéinek népszerűsítésére tesznek kísérletet.

A válogatás egyaránt szól a gyermekekhez és a felnőttekhez: a képek alkalmat adnak néhány pillanatnyi vagy akár percnyi elmélyülésre, odafigyelésre, de a sétálók tekintetét is odavonzzák, hogy a Biblia képeinek emlékét vihessék tovább magukkal.

A nézők szemügyre vehetik, hogyan látták ezeket a bibliai alakokat festő nagyjaink. A több hónapig megtekinthető szabadtéri kiállítás jó lehetőséget teremt arra, hogy a várost, a Főtér rendezvényeit meglátogató kecskemétiek és a turisták egyaránt megcsodálhassák a jeles magyar ihletett munkákat.

Alkalmazkodva a 21 század kínálta lehetőségekhez, a modern technika segítségével többlet-információkat is nyújtanak a műalkotásokról. A tablókon található QR-kódok használatával az érdeklődők saját okostelefonjaikon keresztül a múzeum weboldalán elhelyezett bővebb bemutatást is elérhetik a festményekkel kapcsolatban.

Az eredeti festmények a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdonában állnak.

 

 

 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés