Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

A Karitász Orvosmissziójáról kaptak tájékoztatást a wojtylások

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__29835
A Katolikus Karitász elmúlt évekbeli orvosmissziós tevékenysége került terítékre Cselik Beatrix Wojtyla Ház-beli előadásában. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója az ingyenes orvosi vizsgálatokat lehetővé tevő, országos lefedettségű projekt Kárpátalján végzett tevékenységéről számolt be a Wojtyla népkonyha gondozottjainak. (Fotók: Tódor Norbert)

A Kárpátalján élők egészségügyi támogatása a Kórházmisszióval kezdődött, amely 2015-től segítette az egészségügyi ellátást Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházaiban – kezdte beszámolóját Cselik Beatrix.

A betegellátás és rehabilitáció fejlesztésére a Karitász az elmúlt években közel 20 millió forintos támogatást biztosított. Életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, orvosi eszközökkel, gyógymedencével, fogorvosi székkel és eszközökkel, valamint nyolc betegszoba bebútorozásával segítette a gyermekek gyógyulását, de juttatott élelmiszer-adományt, valamint infúziószabályozó készüléket a gyermekonkológiai osztálynak és felújított fürdőszobákat, vízvezetékeket és villanyhálózatot is. E három kórház több tízezer gyermek ellátását próbálja biztosítani Kárpátalján.

A hatalmas gyógyszer- és kórházi eszközigény, valamint az orvosi beavatkozások magas száma hozta a felismerést, hogy prevencióval, helyben végzett orvosi vizsgálatokkal sok gyermek esetében megelőzhető lenne a kórházi beavatkozás. A Karitász támogatója, Vojcek László professzor ennek nyomán szervezte meg az első missziót Gyertyánligetre 2017 szeptemberében. Az Orvosmisszió munkájával kiegészíti a Karitász kárpátaljai Kórházmisszióját, valamint Magyarország Kormánya Kárpát-medencei óvodafejlesztési programját – hangzott el a továbbiakban.

A vizsgálatoknak a megelőzés és a gyógyítás mellett fontos üzenete, hogy az anyaország számára minden magyar fontos és odafigyel a legtávolabb, szórványban élő honfitársainkra is.

A prevenciós szűrések az egészségmegőrzés fontosságára is felhívják a figyelmet és általuk olyanok úgyszintén részesülhetnek a szakorvosi vizsgálatokban, akik erre nem gondoltak vagy panaszaik ellenére, anyagi helyzetük miatt eleve nem gondolhattak.

Ami a 2017-2018-as év számait illeti, az Orvosmisszió tizenkét kárpátaljai település óvodáiba és iskoláiba látogatott el. A vizsgálatok eredményeképpen közel kétszázötven szemüveget és ötszáz lúdtalpbetétet juttattak el a gyermekeknek.

A kezdeti nyolc főről az Orvosmisszió tagsága 2018 végére – a Medikusmisszió tagjaival együtt – ötvenegy főre nőtt, benne tizenhét orvos, tizenhét orvostanhallgató, három nővér és asszisztens, valamint tizennégy segítő.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés