Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Farkas Gábor építész tartott előadást a Wojtyla Házban

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__28102
„Kecskemét anno és napjainkban” címmel mutatta be a hírös város elmúlt száz évének architektúráját dr. Farkas Gábor Ybl- és Prima Primissima díjas kecskeméti építőművész a Wojtyla Barátság Központ gondozottainak szerda délelőtt. (Fotók: Mátyus István)

Az 1860-as években lendületet vett Kecskemét fejlődése. Gazdasági téren a futóhomok megkötése hozott eredményeket, a külterületeken virágzó szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermelés indult el. Ennek egyik ösztönzője volt, hogy a 19. század második felében az ország hegyvidéki szőlőállományának jelentős részét elpusztította a filoxéra, míg a homoki fajtákat ez kevésbé érintette. Jellegzetes termékekké váltak a kecskeméti borok és a kajszibarack, s Magyarország legnagyobb gyümölcspiacait itt tartották a hatalmas főtéren – hangzott el.

A 19. század végén megkezdődik a tudatos városrendezés. A jellegzetes kecskeméti városkép a század fordulójára alakul ki, ami jelentős részben két polgármesternek, Lestár Péternek és Kada Eleknek köszönhető.

Az országosan (el)ismert szakember a prezentáció során közelebbről is megismertette hallgatóságával Kecskemét egykori és ma is álló szecessziós építményeit: egyebek mellett a Luther-palotát, a Városházát, a katolikus bérházat, a Cifrapalotát.

Az előadás második részében Farkas Gábor bemutatta a szocialista évtizedek építészeti stílusának néhány helyi lenyomatát: az OTI székházat – vagyis a régi SZTK-t –, a Lordok házát, az Aranyhomok Szállót, a két „cserépkályhát” – ami a megyei tanács, valamint a pártszékház épületét jelentette –, a „szalagházat”, a DOMUS-t, a SZÜV-központot, a Centrum Áruházat.

Időközben születtek barátságosabb objektumok is, melyek tervezői igyekeztek követni a város tradícióit – mutatott rá a vendég.

Végezetül Farkas Gábor saját munkáiról is említést tett. Ezek – a teljesség igénye nélkül: a Kiskunsági Nemzeti Park székháza, a Luther Palota melletti saroképület, az Északi Térfal, a Széchenyi téri buszmegálló, a Három Gúnár Fogadó és Szálloda, a történelmi Főtér rendezése, a Katona József Színház rekonstrukciója, a Benkó Zoltán Szabadidő Központ kiszolgáló helyiségei, a Kodály Iskola laktanyai szárnya, a Piramis Üzletház, a Szalag Üzletház, a Centrál Passage, a Természetvédelem Háza, a Kerámia Stúdió bővítése, a Kecskeméti Főiskola Informatikai Intézet és Kollégiumai, a Centrál Lakópark, a Kisfaludy-ház.

 

 

 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés