Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Jakabszállás polgármestere és papja tartott előadást a Wojtyla Házban

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__30718
Szabó György Róbert, a település első embere Szécsényi Attila római katolikus lelkipásztor társaságában köszöntötte a népkonyha szegényeit. Beszámolt Jakabszállás elmúlt egy évéről, majd Attila atya osztotta meg második éves helyi lelkészi szolgálatának tapasztalatait. (Fotók: Mátyus István)

Közlekedési szempontból Jakabszállás helyzete rendkívül kedvező. A 2700 fős település lélekszáma folyamatosan növekszik. Több mint 70 új kialakítású önkormányzati telek talált nemrégiben gazdára, ezek közül 10-14-ben már lakóépület is található. A helybéli kisgyermekeket 2 bölcsőde és ugyanennyi óvoda várja. A kisdiákok a község területén járhatnak általános iskolába. Megújult, korszerűsödött a játszótér, továbbá 60 év után új köntösben látható a művelődési ház. Tulajdonosa folyamatosan fejleszti az Aero Hotel komplexumot. A kisrepülőgépeket összeszerelő üzemben pedig számos itteni lakos jut munkalehetőséghez – derült ki Szabó György Róbert tájékoztatójából.

Az egyházi kapcsolatokról a polgármester kifejtette, önkormányzatuk és a helyi katolikus, református közösségek kölcsönösen segítik egymást. E két felekezet képviselteti magát legnagyobb százalékban, noha rajtuk kívül más egyházak is megtelepedtek Jakabszálláson. Vallásos meggyőződése alapján hozzátette: a Biblia tanításai erős alapot adnak a mindennapi élethez.

Ugyanakkor kijelentette, Jakabszállás polgárait semmilyen módon nem különböztetik meg, náluk nincsenek „gyüttmentek”. Szívesen fogadják a más településekről betelepülteket, akik egyre nagyobb számban vesznek részt közösségi programokon, tesznek ilyen-olyan közcélú felajánlásokat.

A közügyek iránt aktívan érdeklődő helyi lakosokból verbuválódott „bölcsek tanácsa” heti rendszerességgel ülésezik. Ennek eredményeképpen kialakul Jakabszállás hosszútávú – 10-15 éves – fejlesztési koncepciója.

Attila atya elmondta, hogy meglátása szerint a falut szoros összetartás jellemzi, ezért „a polgármester úr együttműködést ajánlott a rám bízott közösség érdekében”. Az ünnepek pedig egybegyűjtik az embereket. A fiatalok körében mind erősebben jellemző a számítógép-, illetve okostelefon-függőség. E két eszköz mértéktelen használata negatív hatást gyakorol a lélek fejlődésére. Sokan nem fogadják el, hogy a biblikus gondolkodás gazdagítja az emberi elmét, „de azért hál’ Istenek, néhány gyerek szeme felcsillan a szentmiséken”. A fiúk inkább az oltárnál vállalnak szolgálatot, míg a lányok főként énekelnek.

Matkópusztán – ahol szintén misézik – egyre több a hívektől érkező javaslattétel, pozitív kezdeményezés, és a családi csoport is megalakult.

Felszólalása végén Attila atya a munkabeosztását is megosztotta hallgatóságával.

A látogatás ebédosztással ért véget. A vendégek felajánlásával százhúsz adag rizseshús, kenyér és sütemény került a rászorultak böjtös asztalára.

 

Hirdetés PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés