Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Milyen vadontermő gombákat vásárolhatunk a piacon?

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__28189
Kedden folytatta „Szegények Akadémiája” ismeretterjesztő előadássorozatát Horváth Lászlóné Terike a Wojtyla Házban. Ezúttal hatvankettő, hazánkban fellelhető, bevizsgálás után árusítható, illetve egyes mérgező gombafajokat vett górcső alá több tucat gondozott társaságában. (Fotók: Mátyus István – archív)

A bemutatón kitűnt, rendkívül gazdag választékban állnak rendelkezésre erdeinkben, völgyeinkben fogyasztásra alkalmas gombafajok, ám szedésük közben nem árt az óvatosság, hiszen több fajnak van mérgező „párja”; vagyis az ehetőhöz külsőleg megtévesztésig hasonló, melynek elfogyasztása adott esetben emberáldozatokat is követelhet – hangoztatta az előadó.

Horváthné Terike ismételten kiemelte: ha gombászásra adjuk a fejünket, utána MINDEN ESETBEN mutassuk meg gyűjteményünket egy szakellenőrnek, aki bizton meg tudja különböztetni egymástól az árusítható és mérgező fajokat.

Érdekes színfoltjai a természetnek az úgynevezett kucsmagombák. Ezeknek több változata ismeretes, mint például a cseh-, fattyú-, hegyes-, pusztai-, ízletes. Utóbbi „hasonmása” a vörösbarna papsapkagomba, amely viszont súlyosan mérgező.

A sárga rókagomba – melyet többféle névvel illetnek szerte az országban – szabadon fogyasztható, azonban „alteregója”, a világító tölcsérgomba akár halálos is lehet.

A szürke-fekete színű „sötét trombitagomba” külsőleg kissé taszítónak tűnhet, ezért sokan elmennek mellette az erdőben, pedig nagyon is ehető, finom.

Sokféle változata létezik továbbá a vargányáknak, tinóruknak és még hosszasan sorolhatnánk – hangzott el egyebek mellett az előadáson.

Amennyiben gomba és gyógynövény témakörben bárkinek segítségre van szüksége, Horváthné Terike, a kecskeméti Gomba- és Gyógynövényklub alapítója, vezetője szívesen áll rendelkezésre.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés