Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Szegények Akadémiája: Fejezetek a tanyai közigazgatás megszervezésének történetéből

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__29629
Dr. Gyenesei József, a Bács-Kiskun Megyei Levéltár igazgatója tartott előadást a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha gondozottjai kedd délelőtt fejezeteket hallhattak a tanyai közigazgatás megszervezésére irányuló országos és helyi kísérletek történetéből. (Fotók: Mátyus István)

A szociális létesítmény rászorultjai megtudhatták, hogy Kecskemét városa a maga módján igyekezett mérsékelni a külterületi tanyaépítési lehetőségeket, ezért 1834-ben úgy határozott, hogy csak a 25 holdon felüli birtokokra szabad tanyát építeni. Ez a szigorítás 1872-ben már 15 holdra mérséklődött, majd a későbbiek során tovább módosult a tanyaépítőknek kedvezően.

A 20. század első évtizedének végére már olyan jelentős számú lakosság élt a külterületi tanyákon, hogy mindenképpen foglalkozni kellett a velük való, állandó jellegű kapcsolattartás valamiféle megoldásával. Annál is inkább szükség volt erre, mert az itt-ott kifejlődőben lévő apró falumagok az önállósodás felé vették az irányt.

– Az I. világháború előtt a mai értelemben vett tanyai közigazgatás jószerint ismeretlen fogalom volt, sőt magával a tanyakérdéssel is nehezen boldogultak az illetékesek. Megoldást keresendő, a Magyar Gazdaszövetség 1909-ben Palicsra kongresszust hívott össze, s ott megbízta Czetler Jenő miniszteri tanácsost, hogy a tanyakérdést közvetlenül a tanyavilágban tanulmányozza és észrevételeit, javaslatait a hogyan továbbra, terjessze az illetékes szervek elé – tette hozzá a főlevéltáros.

A remek stratéga és államigazgatási szakember Kada Elek, Kecskemét város polgármestere, meg sem várva a palicsi kongresszus megbízottjának vizsgálati eredményét a város központjától mintegy 27 km-re lévő Monostor és Bugac puszták közepén egy önálló település helyét jelölte ki, s a maga részéről a továbbiakban mindent megtett annak érdekében, hogy a fejlődőképességét elősegítse – hangzott el egyebek mellett az előadáson.

 

 

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés