Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

Wojtyla Akadémia: Csillagok és bolygónk – Helyünk a világegyetemben

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__94/i__30200
Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium szakelőadója olyan kérdésekre adott választ a Wojtyla Barátság Központban, mint például milyenek közelről a csillagok, és melyik van hozzánk legközelebb? (Fotók: Mátyus István)

Azt is megtudhatták a népkonyha gondozottjai, hogy a csillagok – a köztudattal ellentétben – gömb alakúak, világítanak, ráadásul felfoghatatlanul gigantikus méretűek.

– A hozzánk legközelebbi maga a Nap, melynek fénye sokféle színű fény keveréke. Egyébiránt 109-szer akkora, mint bolygónk. Azért látjuk nagyobbnak, mint más, hozzá hasonló méretű csillagokat, mert közelebb van a Földhöz. A Nap – mely 150 millió kilométerre található tőlünk – a törpecsillagok közé tartozik. Eléréséhez, 100 km/h haladási sebesség esetén, 171 évre lenne szükség – tájékoztatott a szakember.

A csillagok annyira messze helyezkednek el, hogy fényévben mérjük távolságukat. A szabad szemmel láthatók több ezer fényévre vannak a Földtől, a láthatatlanok ennél sokkal messzebb, akár 12-13 milliárd fényévnyire.

A Tejútrendszer egy galaxis. Tudományos becslések szerint legalább 100 milliárd bolygó foglaltatik bele, továbbá 10 milliárd fehér törpe, egymilliárd neutroncsillag, és 100 millió fekete lyuk is.

A közel egy órányi előadás második felében a jelenlévők számítógépes animációkat tekinthettek meg, melyekben feltárult az egész világegyetem kinézete.

A bemutató során számok, adatok garmadája „röpködött a levegőben”, melyek nagyságát emberi agy szinte felfogni sem képes. Mindemellett különleges látványelemek tárulkoztak a nézők elé, melyeket kívülállók még aligha láthattak – nemcsak a Wojtyla Házban, de talán az országban sem.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés