Kezdőlap
YouTube
Facebook
RSS csatorna
E-mail küldése

„Vezetőként embernek maradni”

| Feltöltve: | Tódor Norbert | Rövid link: http://wojtyla.hu/s_!news/i__52/i__27174
Kiss Árpád a kecskeméti nyomdászat egyik ikonikus alakja. A Petőfi Nyomda egykori termelési osztályvezetőjével, a Szilády-üzem későbbi első emberével nyugdíjba vonulása óta is örömmel futnak össze az utcán volt beosztottai. Árpi bácsi – ahogyan ismerősei szólítják – 2009-ig vett részt aktívan Kecskemét nyomdaiparában, de „civilben” utána is mindig talált magának építő jellegű elfoglaltságot. Most például úgy tervezi, a Wojtyla Barátság Központ nyugdíjas klubjában fog alkalmanként muzsikálni egyik zenésztársával. (Fotó: Mátyus István)

– Tanulóéveim 1959-ben kezdődtek a gyomai Kner Nyomdában, ahol kéziszedőként „szabadultam” 1961-ben, majd nyolc éven keresztül „kóstolgattam” a kalkuláció, gyártáselőkészítés és programozás tudományát, végül 1969. szeptember 30-án termelésirányító beosztásban hagytam el a Kner Nyomdát – adott ízelítőt pályafutása kezdetéből.

Azt is elmondta, merre vezetett útja a gyomai évek után.

– Karrierem 1969. október 1-től a kecskeméti Petőfi Nyomdában folytatódott, ahol Ablaka István volt az igazgató. ’71-ig gyártáselőkészítőként foglalkoztattak, majd utána három és fél évig a szedőterem üzemvezetője voltam. Máig jól emlékszem az előttem álló akkori kihívásokra, amelyek közül kiemelkedett a normál betűmagasságra átállás, az új telephelyre költözés párhuzamosan folyó termelés mellett, továbbá az akkoriban országosan egyedülállónak számító fényszedő rendszer beüzemelése az új nyomdában.

1974 és 1992 között a hagyományos profil – napilapok, folyóiratok, könyvek, prospektusok, reklámanyagok, ügyviteli és kereskedelmi nyomtatványok – területén termelési osztályvezetőként vett részt a közös munkában. Kinevezésénél korábbi szakmai tapasztalatai játszottak döntő szerepet, mert „megvoltak az alapok, amiket még Gyomán, különféle munkaterületeken szereztem”.

1992-ben az egész hagyományos profilt gépekkel, személyzettel együtt áthelyezték a közeli Szilády-üzembe, a Petőfi Nyomda központi egységében ettől kezdődően már csak csomagolóanyagokat, címkéket gyártottak.

– A Sziládyban üzemvezetői kinevezéssel a zsebemben sokkal nagyobb önállósággal dolgozhattam a korábbiakhoz képest. Üzleti partnereket kutattam fel, megrendeléseket gyűjtöttem, továbbá a gyártás, termelésirányítás, valamint a késztermékek kiszállítása is az én koordinálásommal történt, tehát komplex feladatokat láttam el. Hozzá kell tennem: kiválóan képzett, elszánt, tettre kész irányítók, munkatársak nélkül nem boldogultam volna.

Árpi bácsi kétszer vállalati, három alkalommal pedig miniszteri Kiváló Dolgozó kitüntetésben részesült, emellett három Szilády-díjjal büszkélkedhet.

– Vezetőként embernek maradni, ez volt a mottóm felettesként. Úgy érzem, fogékony voltam a dolgozók problémái iránt, de közben természetesen rendet kellett tartanom. Fontosnak éreztem a jó munkatársi légkör megvalósítását. Úgy vélem, ha egy főnök emberségesen bánik a beosztottaival, az később sokszorosan „megtérül”. Egy vezető ne szégyelljen szakmai tanácsot kérni a reá bízottaktól, ettől még nem lesz kevesebb. Előzetesen mindig begyűjtöttem a véleményeket, utána határozott végrehajtás következett.

A nyomdaipari szakember 1999-ben vonult nyugdíjba, emellett tíz évig egyéni vállalkozóként, mint nyomdai ügynök tevékenykedett; kereskedelmi partnereket közvetített, legyártatta a megrendelt termékeket, végül (számla kíséretében) átadta azokat megbízóinak. Első ügyfele a Kecskeméti Lapok volt, amelyet akkortájt Farkas P. József újságíró irányítása alatt adtak ki. Egészen 2007-ig, a tulajdonosváltásig üzleti kapcsolatban álltak. Árpi bácsi 2009-ben fejezte be végleg aktív pályafutását.

– Ismeretségünk Farkas úrral tehát nem éppen új keletű. Ő azóta megalapította a Wojtyla Házat, amelyet éppúgy kiválóan működtet, mint annak idején a Kecskeméti Lapok szerkesztőségét – nyilatkozta a veterán nyomdász a Wojtyla Központban, ahová azért tért be, hogy bejelentse: alkalomadtán a népkonyha nyugdíjas klubjában szeretne muzsikálni gépmester foglalkozású zenésztársával; ő szintetizátoron és tangóharmonikán játszik, „kollégája” basszusgitáron.

Hirdetés
A szervezetet a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatjahirdetés
PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése PDF letöltése hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés hirdetés