Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 23. 13:32 | Szerző/forrás: baon.hu

Adventvasárnapi premier

Adventvasárnapi premier
Advent első vasárnapján mutatja be a kecskeméti Katona József Színház társulata II. János Pál pápa: Az aranyműves boltja című művét, melyet Cseke Péter, a színház direktora állít színpadra oratorikus formában. Az 1939-ben kezdődő történet három házasságot kísér végig. A darab alcíme: elmélkedés a házasság szentségéről, olykor drámai fordulatokkal.

A szépíró Wojtyla árnyékban maradt az egyházi vezető mögött. Írói-költői tevékenységét megemlítik életrajzában, művei azonban soha nem kerültek reflektorfénybe. Cseke Pétert elsőként a darabválasztásról kérdeztük.
– II. János Pál pápa magyarországi látogatásakor került a kezembe a pápa verseit és két darabját tartalmazó könyv. Lenyűgözött az írások mély líraisága. A versekből cd-t készítettünk, de már olvasás közben elhatároztam: ha lehetőségem lesz rá, színpadra állítom Az aranyműves boltját. Most érkezett el az idő, s nagyon örülök, hogy Kecskeméten rendezhetem meg a darabot. Az előadás érdekessége az oratorikus forma. A szereplők között alig van közvetlen párbeszéd: megszólalásuk egyfajta belső meditáció, gyónás. A műfaj közel áll a felolvasáshoz, de a kecskeméti előadás színházi eszközökkel is él.

– Milyen párkapcsolatok jelennek meg Karol Wojtyla darabjában?
– A három különböző idősíkban játszódó műben egymásba fonódó monológokon keresztül jelenik meg három pár története. Az első a ’30-as évek végére viszi a nézőt, ahol egy olyan férfival és nővel ismerkedhetünk meg, akiknek kapcsolata fokozatosan erősödik meg és érik szerelemmé. Miután ráébrednek, hogy Isten egymásnak teremtette őket, házasságot kötnek, s megszületik kisfiuk. A háború kitörése után a férj megkapja behívóját, s a fronton életét veszti. A második történet a háború után játszódik. Szenvedélyes szerelem, fellobbanó szalmaláng: a gyors házasságot gyors elhidegülés követi, mire kislányuk megszületik. Ebben a történetben megjelenik egy jelképes alak: Ádám, aki kivezető utat mutat a krízisből, s akiben magát a szerzőt ismerhetjük fel. A harmadik történet a két gyermek egymásra találása, amelyben azt a dilemmát járjuk körül, hogy létezik-e örök szerelem. Fantasztikus Karol Wojtyla bölcsessége, érzékenysége, mellyel az emberi kapcsolatok sokféleségéről, változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás, a szeretet fontosságáról beszél s megfogalmazza, hogy az emberi létezés egyik legnagyobb drámája: a szerelem. Nagyon érdekes a darab szerkezete, hiszen az aranyműves annak köszönhetően kerül a történet középpontjába, hogy mindhárom pár az ő üzletében vásárolja meg a jegygyűrűt. Őt magát nem láthatjuk, hiszen a szimbólumrendszer szerint az aranyműves maga az Atyaisten.

  \"A A szereplők között alig van közvetlen párbeszéd: megszólalásuk egyfajta belső meditáció, gyónás.

– Szorosan kapcsolódik a darab II. János Pál egyházi tevékenységéhez?
– Az aranyműves boltját 1960-ban írta Karol Wojtyla, Andrzej Jawieñ álnéven. Már ez is jelzi, hogy irodalmi műveiben nem az egyházi téziseknek ad teret. Nincs benne teológiai érvelés, nem térít, nem prédikál, hanem – mint költő és drámaíró – alkot. Nyelvezete költői, amelybe beleszövődik a keresztény filozófia. Gyönyörű líra, melynek mélyén misztikus fény van.

Az aranyműves boltja – oratorikus mű

Szereplők: Sára Bernadette, Kéner Gabriella, Fazakas Géza, Körtvélyessy Zsolt, Horváth Erika, Ferencz Bálint, Aradi Imre. Az aranyműves Bőzsöny Ferenc hangján szólal meg. Díszlettervező: Szlávik István, jelmeztervező: Bánki Róza. Rendező: Cseke Péter. A darabban közreműködik: a Kecskeméti Barátok Zenekar. Bemutató: november 28-án, a Kelemen László Kamaraszínházban.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház