Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 24. 22:51

Újra megterítik a szeretet asztalait - Lapszemle

Újra megterítik a szeretet asztalait - Lapszemle
A kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ szervezésében az idei adventi időszakban is megvendégelik majd a város szegényeit. \"60 éve űzték el Kecskemétről a Ferenceseket, de az ő szellemüket nem tudják elűzni, az ő szellemiségük újra-és újra visszatér!\" - ezzel a gondolattal nyitotta delmagyar.hu-nak adott nyilatkozatát a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ igazgatója.

Farkas P. József elmondta, nagy örömükre, a 10 éves múltra visszatekintő főtéri szeretetebédeknek egyre több követője akad, és idén már több civil szervezet, illetve egyház szervez hasonló vendéglátásokat Kecskeméten. A rendezvénysorozatot 10 éve felélesztő intézmény-igazgató boldogan nyilatkozta, hogy támogatóiknak hála idén már a város több pontján is megvendégelik majd a rászorulókat.

- Ha visszatekintek az elmúlt 10 évre, akkor boldog lehetek, hiszen rengeteg támogatást kaptunk az önkéntes segítőktől, és szponzorainktól. Évről évre több ezer szegény rászorulónak tudtunk egy kis meleg étellel, vigasszal szolgálni az ünnepi hetek alatt - mondta el a delmagyar.hu-nak Farkas P. József. – Amióta a Wojtyla Központ létrejött, számításaink szerint évi 45 ezer adag ételt adunk ki a rászorulóknak. Visszatérve az adventi szeretetebédekre, a város szívébe fogadta ezt a rendezvénysorozatot, ami abból is látszik, hogy a városközpontban idén bővül a kínálat, így még több szegényt tudnak ellátni a különböző szervezetek. Ezt nagyon jó dolognak tartom.

- Mikor kezdődik az adventi programjuk?
- Az általunk szervezett programsorozat december 5-én indul, hiszen a város legrégebbi, a főtéren található temploma, a Szent Miklós templom (Barátok Temploma - a szerk.) ekkor ünnepli búcsúját. Eme jeles napon a csodálatosan rendbe tett templomudvaron látunk vendégül 250 rászorulót. A világhírű szakácsok készítik majd a finom gulyáslevest, mégpedig a nemzetközi hírű Tanyacsárda séfjének, Garaczi Jánosnak, és az ismert autókereskedőnek, Hovány Mártonnak irányításával. Ott lesz ünnepélyen a többi között Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Roman Kowalski úr, és dr. Bábel Balázs kalocsai érsek is. Ők osztják majd ki az első adag ételeket, és az érsek úr mondja majd el az asztali áldást. Az adventi gyertya meggyújtása után egy jó kedélyű agapét tartunk, ahol egy asztalhoz ülnek a város gazdag és szegény polgárai. Természetesen nem hiányozhat majd a vers és az ének sem a műsorból.

- Lesz-e a főtéren kívül is hasonló jótékony akciójuk?
- Már korábban is kaptunk felkéréseket a város külső kerületeiből, illetve más városokból is, és ha volt segítségünk az étel kiosztásában, akkor mi vállaltuk az esemény megszervezését. Idén már mi saját magunk szervezzük meg a város gettós lakórészeire az úgynevezett szeretet ebédeket, hiszen a legszegényebbek sokszor nem jutnak el a város főterére különböző okok miatt, így most mi megyünk ki a város "érdesebb" körzeteibe. Itt szintén meleg egytálétellel látjuk majd vendégül a rászorulókat. Mindehhez kellett az összefogás, támogatóink segítsége, amely segítségével Kecskemét mára a szolidaritás városává fejlődött.

- Az idei adventi időszakban összesen mennyi embert tudnak megvendégelni?
- Azt tudni kell, hogy a Karol Wojtya Barátság Központban minden nap 130 embert ebédeltetünk meg. Most az adventi időszakban 10 alkalommal vonulunk ki a sátrakkal és bográcsokkal, és napi 250-300 embert látunk el finom falatokkal. A karácsony közeledtével igyekszünk némi szórakozást, kikapcsolódást is nyújtani a szegényeknek és a hajléktalanoknak. Lesz tehát betlehemes játék, ének, vers, de például szervezünk ruhaosztást is a nincsteleneknek. December 24-én, 25-én és 26-án éppúgy kinn leszünk a főtéren, mint szilveszterkor. Az újévre alkoholmentes pezsgővel koccintunk majd sátrunkban, mert az alkoholt magát azt száműzzünk rendezvényeinkről.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház