Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 6. 08:01 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn napközben erősen felhős vagy borult időre van kilátás, csak a nyugati, délnyugati tájakon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet, ott pár órás napsütés is valószínű. Csapadék északon többfelé, másuttt csak elszórtan fordulhat elő, délután már többnyire eső formájában (északkeleten eleinte még havas eső is előfordulhat). Az élénk szelet a Kisalföldön erős lökések kísérhetik.

Megenyhül az idő, a hőmérő higanyszála északon 0 és 3 °C, délen 4 és 7 °C közé emelkedik. Kedden reggel országszerte borongós, lehangoló, esős időre ébredhetünk majd fel. Az északi országrész kivételével élénk lesz a déli-délkeleti szél, a minimumok +1 és +6°C között alakulnak, az Alpokalján csökkennek csak fagypont köré a hőmérsékletek. A csapadékmező fokozatosan tolódik majd kelet felé, így délután már a Dunántúlon és a középső országrészben is megszűnik az eső. A délnyugati szelet a Tiszántúlon kísérhetik élénk lökések, a csúcshőmérsékletek északon 1 és 6°C, délebbre 8 és 13°C között alakulnak, délnyugaton lesz a legmelegebb.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn gyenge melegfronti hatás várható, emiatt fokozódik az anyagcsere, szaporább szívműködés jelentkezhet, fáradékonyság, alvászavarok léphetnek fel. A reflexek is sokaknál lassulhatnak. Reggel és napközben is hideg idő várható, az alacsony hőmérséklet is okozhat kellemetlen perceket, a szeles idő tovább ronthatja hőérzetünket, érdemes tehát rétegesen, melegen öltözködni! Egy csésze tea segíthet a felmelegedésben, és hangulatunkat is javíthatja. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Hétfőn reggelre a megolvadt hó és latyak több helyen az utakra fagyhat, legyünk nagyon óvatosak, kerüljük a hirtelen fékezéssel vagy irányváltoztatással járó helyzeteket! Elszórtan számíthatunk majd csapadékra (északkeleten hó, másutt eső formájában), emiatt csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Az élénk, helyenként erős széllökésekben csökkenhet a járművek menetstabilitása. Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!