Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 7. 07:41 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
Kedden eleinte a délnyugati tájak kivételével esős idő várható, majd napközben a csapadékmező fokozatosan tolódik kelet felé, így délután már a Dunántúlon és a középső országrészben is megszűnik az eső. A délnyugati szelet többfelé élénk, a Tiszántúlon akár erős lökések is kísérhetik, a csúcshőmérsékletek északnyugaton 4 és 6°C, délebbre 8 és 13°C között alakulnak, délnyugaton lesz a legmelegebb. Szerdán reggel ismét szerte az országban csapadékos idő várható, északkeleten a hajnali órákig jelentős mennyiségű eső hullhat. A délies szél többnyire mérsékelt lesz, északnyugaton párássá, ködössé válhat a levegő.

Enyhe lesz az éjszaka, 2-8°C közé hűl a levegő. Napközben nyugat felől lassan szűnni kezd a csapadék, a Dunántúlon helyenként előtűnhet a Nap is; ugyanakkor a Dunától keletre változó intenzitású, egész napos esőre van kilátás. A légmozgás a déli területeken élénkülhet meg, a legmelegebb órákban pedig 8-14°C-ig emelkedik a hőmérséklet, csupán északnyugaton lehet hűvösebb.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden kettősfront terhelheti szervezetünket. Sokaknál fáradékonyság, levertség, dekoncentráltság jelentkezhet, erősödhetnek a görcsös és reumatikus panaszok is, melyeket a csapadékos, párás idő is tovább fokozhat. Egyeseknél fejfájás, migrén is felléphet. A hirtelen enyhülés főleg a betegek és az idősek szervezetét terhelheti meg. Érdemes rétegesen öltözködni, mert könnyen megfázhatunk. Egy csésze tea segíthet a felmelegedésben, és hangulatunkat is javíthatja. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Kedden sokfelé kell csapadékra készülni, ami országszerte eső lesz, így sokfelé nedvessé, csúszóssá válnak az utak, tartsunk nagyobb követési távolságot! Reggelre az olvadt hó a hegyekben néhol az utakra fagyhat, kerüljük a hirtelen fékezéssel vagy irányváltoztatással járó helyzeteket! Az élénk, helyenként erős széllökésekben csökkenhet a járművek menetstabilitása. Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!