Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 8. 07:43 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szerdán eleinte főleg keleten számíthatunk kisebb esőre, majd napközben nyugat felől szűnni kezd a csapadék, a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet, többfelé előtűnik a Nap is; keleten azonban még késő délután is számíthatunk csapadékra. A légmozgás délen többfelé megélénkül, a legmelegebb órákban pedig 9-15°C-ig emelkedik a hőmérséklet, csupán északnyugaton lehet hűvösebb.

Csütörtökön reggel északon és keleten valószínű további csapadék, de az ország más területei felett is sok lesz a felhő. A szelet délkeleten időnként élénk lökések kísérhetik, a kevésbé szeles északnyugaton pedig párássá, ködössé válhat a levegő. 4-10°C-ig csökken csupán a hőmérséklet, de északnyugaton hidegebb is lehet. Napközben nyugat felől erős, majd viharossá fokozódó szél kíséretében egy markáns hidegfront érkezik, tovább vastagszik a felhőzet. Egyre többfelé számíthatunk csapadékra, mely kezdetben eső, zápor lesz, majd a fokozatosan átvált havasesőbe, havazásba. Délután 5-10°C-os maximumokra készülhetünk, de északnyugaton már csak 2-3°C valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán erősödő melegfronti hatás valószínű, ezért dekoncentráltság, fáradékonyság, álmatlanság léphet fel, a csapadékos időben pedig erősödhetnek a reumatikus és görcsös panaszok. Az időszakhoz képest szokatlanul enyhe idő leginkább betegek és az idősek szervezetét terhelheti meg. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szerdán sokfelé, de főleg északon és keleten valószínű eső, így arrafelé nedvessé, csúszóssá válnak az utak, tartsunk nagyobb követési távolságot! Az élénk, helyenként erős széllökésekben csökkenhet a járművek menetstabilitása, koncentráljunk jobban vezetés közben! Az erős melegfront miatt szétszórtabbak, kábábbak lehetünk. Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!