Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 9. 07:56 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön napközben nyugat felől erős, majd viharossá fokozódó szél kíséretében egy markáns hidegfront érkezik, tovább vastagszik a felhőzet. Egyre többfelé számíthatunk csapadékra, mely kezdetben eső, zápor lesz, kis eséllyel akár egy-egy zivatar is kipattanhat, majd az eső fokozatosan átvált havasesőbe, havazásba. Koraestétől kezdődik el északnyugat felől a felhőzet felszakadozása. A reggel mérhető hőmérsékletekhez képest délután országszerte visszaesnek a hőmérsékletek: már csak 0-6°C-os értékek valószínűek.

Pénteken reggelre mindenütt sokat csökken a felhőzet, csupán egy-egy kisebb hózápor fordulhat elő szórványosan. Az északnyugati szél még sokfelé élénk, helyenként erős lesz, a minimumok -1 és -6°C között valószínűek. Napközben derült vagy gyengén felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem valószínű, délnyugaton lehetnek elszórtan hózáporok. Az élénk, erős északnyugati szél a főleg a Dunántúlon fokozódik ismét viharossá. A maximumhőmérséklet már mindössze fagypont körül valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön erős hidegfronti hatásra kell készülni, mely még az egészséges szervezetet is megterhelheti. Erősödhetnek a reumatikus panaszok, fokozódik a görcshajlam, vérnyomás-ingadozás, valamint szívpanaszok léphetnek fel. Ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek is lehetünk. Az erős, sokfelé viharos szélben fokozódhat a fejfájás és a migrén is. A hirtelen bekövetkező nagymértékű hőmérsékletcsökkenés még az erős, fiatal szervezetet is megviseli. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön reggel az északi és az északnyugati tájakon sokfelé sűrű ködfoltok képződhetnek, melyek területén hirtelen erősen lecsökken a látástávolság, legyünk körültekintőek! Napközben sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik a szél, emiatt csökkenhet a járművek menetstabilitása, a frissen lehullott hó miatt pedig többfelé hófúvásokra is készülni kell! Sokfelé esőre, majd havazásra lehet számítani, nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, tartsunk nagyobb követési távolságot! Az erős hidegfront miatt ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk, ez pedig fokozza a baleset bekövetkezésének lehetőségét! Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!