Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 13. 08:45 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn a Tisza vonalától keletre és az Északi-középhegység keleti részén többfelé várható további kisebb havazás, hószállingózás, nyugaton kevesebb lesz a felhő és némi napsütésre is számíthatunk. A Dunántúlon és a középső országrészben sokfelé erős, helyenként viharos lesz a szél. Délután -4 és +1°C közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Kedden reggel a Dunántúlon élénk, másutt gyenge lesz az északnyugati szél, délen és keleten számíthatunk további havazásra, míg a Dunántúlon erősen vagy közepesen felhős lesz az égbolt. A minimumok -5 és -10°C között várhatóak. Napközben a Tiszántúlon elszórtan kisebb hózápor, gyenge havazás előfordulhat, míg másutt a változó felhőzet mellett kis időre a Nap is előbukkanhat.

A Dunántúlon eleinte még élénk, erős lesz az északnyugati szél, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. Hideg napunk lesz, mindössze -2 és -7°C-os csúcshőmérsékletek valószínűek.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn hidegfronti hatás várható, emiatt érzékenyebbek, idegesebbek lehetünk, valamint erősödhetnek reumatikus panaszaink, fokozódhatnak görcsös rohamaink. Egyeseknél vérnyomás-ingadozás, valamint szívpanaszok jelentkezhetnek, a szeles időben fokozódhat a fejfájás és a migrén is. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Hétfőn főleg a Duna vonalától keletre számíthatunk havazásra, hózáporokra, így többfelé nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Többfelé erős lesz a szél, a Dunántúlon akár viharos lökések is előfordulhatnak, emiatt csökkenhet a járművek menetstabilitása. A frissen lehullott hó miatt helyenként kisebb hófúvások is kialakulhatnak, helyenként télies útviszonyokkal találkozhatunk. A hidegfronti hatás miatt ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk, ez pedig fokozza a baleset bekövetkezésének lehetőségét! Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!