Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 14. 19:27

Közeleg a szeretet ünnepe a Karácsony!

Közeleg a szeretet ünnepe a Karácsony!
A keresztény világ legnagyobb ünnepére készülődik az ország apraja - nagyja. Sajnos nem csak a jóérzésű, szeretetteljes emberek pulzusa ver szaporábban, hanem a szeretet vámszedőié is.
  • Pénzünket úgy helyezzük el, hogy lehetőleg avatatlan szemek ne lássák. Ha mégis, akkor legyen mindig a szemünk előtt, vagy közvetlenül a kezünknél. Érezzük, lássuk pénzünket, pénztárcánkat. Ha lehet, ne egyedül vásároljunk. Amennyiben a lehetőségünk megengedi a nagyobb bevásárló központokban fizessünk hitelkártyával! Tervezzük meg még otthon, hogy szeretteinknek milyen összegért fogunk vásárolni, és csak a szükséges pénzt vigyük magunkkal!
  • Már jól ismerjük a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszereit, ezért ne essünk bele ósdi, elavult csapdáikba!
  • A karácsonyi bevásárlások során szinte elengedhetetlen eszköz a gépkocsi használata. Ezzel nem is volna baj, de mindig gondoljunk arra, hogy a gépkocsiban hagyott - akár egy üres - táska miatt is feltörhetik azt.
  • Tudjuk jól, hogy a gépkocsit nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a gépkocsink rongálásos feltörését oly módon, hogy abban látható helyen semmilyen értéket nem hagyunk. Ne essünk abba gyakori hibába, hogy a dobozban, vagy a táskában úgy sincs semmi!
  • Ne restelljünk egy nagy értékű tárgy megvétele után - pl. Tv - vásárlásunkat megszakítva hazavinni azt, vagy maradjon valaki az értékeink mellett!

 

Hitelkártyánkat is veszély fenyegetheti!

 

Ma már természetes a bank automaták használata, a hitelkártyával való pénzfelvétel, fizetés! Sajnos erre a bűnözők is felfigyeltek figyelhetik mozgásunkat, elvehetik értékeinket!

 

Megelőzhető az ilyen bűncselekmény-fajta elkövetése is.

 

  • Ne éjjel vegyünk fel pénzt az automatákból!
  • Ne egyedül tegyük ezt, csak ha mindenképpen szükséges!
  • Napközben is úgy vegyünk fel pénzt, hogy az automata mellett senki idegen ne tartózkodjon, inkább várjunk egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a PIN kódunkat illetéktelen személy ne lássa meg!

 

Előzzük meg a lakásbetöréseket!

 

A karácsonyinagybevásárlások során új szokásként alakul ki az úgynevezett "családi bevásárlás". A családi bevásárló körutak során a megszokott mértéken felüli időtartamban marad őrizetlenül otthonunk. A lakásbetörések magas száma indokolja, hogy a lakásunkat, családi házunkat ne hagyjuk őrizetlenül.

 

Több olyan "apró" lehetőségünk is van, amelyekkel érdemes élni:

 

  • Kérjük meg a szomszédainkat, hogy figyeljenek otthonunkra!
  • Hagyjuk bekapcsolva a rádiót, vagy a Tv-t, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak "elszaladtunk a közelbe"!
  • Legalább egy helyiségben hagyjuk égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki!
  • Természetesen, ha rendelkezünk jelző- és riasztórendszerrel, azt még kis időre is kapcsoljuk be! Ellenőrizzük annak működőképességét!

 

Ne feledjük, hogy az alkalom szüli a tolvajt!

Erre példa, hogy Karácsony Szenteste, amikor a hívők az éjféli misére térnek be a templomba, megnövekszik a lakásbetörések száma ebben az időpontban. Ezt a körülményt is vegyük figyelembe, amikor takarékossági okból lekapcsoljuk a villanyt!

 

Előzzük meg közösen a bűncselekményeket!

Ne adjunk esélyt a tolvajoknak!

Vigyázzunk, figyeljünk magunkra és embertársainkra!

 

BOLDOG, BIZTONSÁGOS

KARÁCSONYT KÍVÁNUNK!

Kövessen minket a Facebookon is!