Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 15. 07:47 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szerdán nyugaton több, kelten kevesebb lesz felettünk a felhő, eleinte többfelé, majd elszórtan számíthatunk hózáporokra, kisebb havazásra. Kezdetben nyugaton és a középső országrészben előfordulhatnak élénk széllökések, estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. Marad a télies idő: a maximumok -1 és -6°C között alakulnak majd. Csütörtökön reggel változóan, északon gyengén felhős időre ébredhetünk, már csak elvétve lehet néhol hózápor, hószállingózás. A szél mindenütt gyenge lesz, így erősen le tud hűlni a levegő: általában -5 és -10°C közé csökken a hőmérséklet, de északon, a havas, fagyzugos helyeken akár -15°C-ot is mérhetünk. Napközben a változó felhőzet mellett mindenütt számíthatunk napsütésre is, csak jelentéktelen hózáporok fordulhatnak elő. Gyenge vagy mérsékelt légmozgás mellett csupán -2 és -7°C-os csúcshőmérsékletek várhatóak.
Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán számottevő frontahtás nem várható, de reggel és napközben is igen hideg idő lesz, és ez ronthatja a közérzetünket; öltözzünk melegen, rétegesen! Nyugaton kezdetben a szeles időben fokozódhat a fejfájás és a migrén is. Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szerdán eleinte többfelé, délután már kevesebb helyen számíthatunk hózáporokra, hószállingózásra; nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, vezessünk fokozott figyelemmel! A fagyos időben a hólé sok helyen az úttestre fagyhat, kerüljük a hirtelen fékezéssel és irányváltoztatással járó helyzeteket! Eleinte a Dunántúlon még többszür élénk, erős lökések kísérhetik a szelet, emiatt csökkenhet a járművek menetstabilitása. A frissen lehullott hó miatt helyenként kisebb hófúvások is kialakulhatnak, többfelé télies útviszonyokkal találkozhatunk. Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!