Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 16. 09:25

Együtt az egyházakkal

Együtt az egyházakkal
Új polgármestere van Dunavecsének. Vörös Sándor 35 éves gépészmérnök, műszaki és informatikai szakmérnök-tanár, aki a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Duna Menti Közoktatási Intézményének igazgatója volt az elmúlt években. 2002-től a település önkormányzatának képviselője, a helyi városfejlesztő egyesület elnöke, a vecsei polgárőrség alapító tagja. Vörös Sándor nagy ambíciókkal látott neki új megbízatásának. Mint mondja:

 

- Az elmúlt években sokan reménykedtünk abban, hogy a fejlődés szele megérinti környezetünket, hiszen páratlan adottságokkal bír Dunavecse. Híd, autópálya, vasút, kikötő is van nálunk. Sokan azt gondolták, hogy ezek önmagukban is elegendők a fejlődéshez, ám a gazdasági válság, illetve az egyéb hatások nem kedveztek senkinek az országban. Itt maradtunk mi is, jelentős fejlődés nélkül. Sőt, bizonyos területek a stagnálás helyett, romló jelleget mutatnak. Egy kisváros életében azonban vannak olyan dolgok, amik nem a pénz függvényei, sokkal inkább az odafigyelés, a törődés, a szervezés kérdései. Ilyen a városkép, a rendezettség, az intézmények normális karbantartása.

- Minden erőnkkel törekedni kell arra, hogy új befektetőket csábítsunk városunkba, akik új munkahelyeket kínálnak, de fontos támogatni a lehetőségeink szerint, a már meglévő helyi vállalkozásokat is. Rengeteg ember utazik nap, mint nap több órát a munkahelyére, arra kényszerülve, hogy nagyon sok időt töltsön távol a családjától. Meg kell teremteni a lehetőségét, hogy itt helyben is érvényesülni lehessen, de ez csak új munkahelyekkel lehetséges.

- Dunavecse - egy kis túlzással - iskolavárosnak nevezhető. Hiszen az önkormányzat bölcsődéje, óvodája, általános iskolája mellett, a Violin Művészeti Iskola, a református egyház általános és szakiskolája, a megyei önkormányzat szakiskolája, valamint a Kun László Gimnázium tagozata is a településünkön működik.

- Dunavecsén aktív hitélet folyik. Több felekezet is jelen van, a református, a katolikus, a nazarénus és a baptista közösségek a legnagyobbak, létszámukat tekintve. Minden egyház képviselői részt vesznek településünk közéletében, ezért fontosnak tartjuk, hogy az egyházak helyi vezetőségével baráti kapcsolatot tartson fent önkormányzatunk. Több olyan rendezvényt szerveznek ezek a hitközösségek - például a templombúcsút, a körmeneteket, a Teleki napot –, amelyek hagyományosan meghatározó jellegű események Dunavecse életében. Nemzeti ünnepeink alkalmával, immár természetesnek tekinthető, hogy a megemlékezések ökumenikus istentisztelettel kezdődnek. Mindegyik egyházközösség jelentős tevékenységet végez - a hitéleten túl - a település mindennapi életében is. A közös gondolkodás, az egyházakkal való együttműködés szerintem azért fontos, mert nem csak a zsebeket, a lelkeket is fel kell tölteni munícióval a mindennapi küzdelmekhez, miközben megosztjuk egymással gondjaikat, örömeiket. 

Kövessen minket a Facebookon is!