Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 16. 09:34

Új lelkipásztor, új ravatalozó

Új lelkipásztor, új ravatalozó
Megszokhattuk már Lajosmizsén járva, hogy az önkormányzat az egyházakkal, a civil szervezetekkel és a város polgáraival karöltve folyamatosan szorgoskodik azért, hogy minél összkomfortosabb, élhetőbb legyen városuk. Tavaly befejeződött az egészségház felújítása, technikai fejlesztése, elkezdődtek az új bölcsőde építésének előkészületei, szerveződik a csatornahálózat kiépítése, és november elsején adták át Lajosmizse köztemetőjének gyönyörűen felújított ravatalozóját.

 

 

Basky András - akinek városvezetői kvalitásait azzal ismerték el legutóbb a lajosmizseiek, hogy nagy többséggel ismét megválasztották polgármesterüknek – örömteli hírt kapott a napokban: Újabb sikeres pályázataiknak köszönhetően, 163 millió forintnyi támogatást kapnak a város szeméttelepének rekultivációjára. Ugyanakkor jó ütemben haladnak a város csatornarendszerének kiépítését szorgalmazó előkészületek. Ennek a  két és fél milliárdos, környezetvédelmi szempontból is jelentős beruházásnak köszönhetően, korszerű csatornarendszer hálózza majd be szinte az egész város területét, jócskán megnövelve az ingatlanok értékét. Várhatóan jövő ősszel már elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok.

Ha Lajosmizse épüléséről, szépüléséről van szó, a polgárok nem restek segítő kezet nyújtani ma sem. Ennek köszönhetően épülhetett játszótér, indulhatott el újra a felnőtt labdarúgás, tavaly pedig, lakossági összefogással felújított keresztet és egy túra útvonalat avathattak, amely a városközpontból vezet a határban található ősi Pusztatemplomhoz. Ez utóbbi Lajosmizse legrégebbi műemléke, aminek helyreállítására már ugyancsak szerveződik egy lokálpatrióta csoport, Kollár Csaba vezetésével. 

A katolikus és a református templom igazi ékességei Lajosmizsének.  Lehetőségeihez mérten, az önkormányzat is igyekszik hozzájárulni az egyházi ingatlanok állagmegóvásához. Októbertől egyébként, hivatalosan is új református lelkipásztora van Lajosmizsének. Bérczes István - a város díszpolgára - ugyanis nyugállományba vonult, s a helyére a szabadszállási születésű, Kecskeméten szolgáló Ferenczy Józsefet nevezték ki a reformátusok lelkipásztorának. November elsején már ő és Süveges István katolikus plébános áldotta meg a település köztemetőjének gyönyörűen felújított ravatalozóját.

- A korábbi években elkészíttettünk egy fejlesztési koncepciót, a temető környezetének és ravatalozójának rendbetételére – tájékoztatta kiadványunkat Basky András. – Csaknem 39 millió forintba került a ravatalozó bővítése, korszerűsítése, amit pályázati segítség nélkül oldott meg önkormányzatunk. Ez volt az első momentuma ökumenikus temetőnk tervszerinti fejlesztésének. Hiszen sok megoldást sürgető feladat van még ezen a téren (út- és kerítésépítések, vízhálózat-bővítések stb.), hogy a következő évtizedekben méltó körülmények között vehessenek végső búcsút halottaiktól a lajosmizseiek. Mert meggyőződésünk, hogy egy település kulturáltságát az is meghatározza, mennyire mutat tiszteletet elhunyt polgárainak. 

Kövessen minket a Facebookon is!