Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 21. 08:13 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden folytatódik a borongós, felhős, párás idő, a hajnali köd többfelé tartósan megmaradhat. Szórványosan bárhol kialakulhat szitálás, kisebb eső, néhol átmenetileg ónos eső is. A délies szél a Dunántúlon időnként megélénkül, másutt gyenge marad, -1 és +5°C közé melegszik a levegő. Szerdán reggel szürke, lehangoló időre ébredhetünk, sűrű ködfoltokkal, szitálással, ónos szitálással. A légmozgás délen és nyugaton megélénkül, fagypont körüli legalacsonyabb hőmérsékleteket mérhetünk. Napközben is sok felhő lesz felettünk, a köd sem oszlik fel mindenhol. Kisebb eső, szitálás inkább északon és keleten lehet.

A Dél-Alföldön és a Dunántúlon megélénkül a légmozgás, a Kisalföldön erős lökések is lehetnek. 2-7°C közötti hőmérsékleteket mérhetünk.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden kettős fronthatás várható, ezért sokaknál fejfájás, migrén, ingerlékenység jelentkezhet. Álmatlanságot, türelmetlenséget is tapasztalhatunk, a görcsös és reumatikus panaszok is erősödhetnek. Az érzékenyeknél szaporább szívműködés, emelkedő vérnyomás jelentkezhet, nő a reakcióidő, dekoncentráltabbak lehetünk. Kissé enyhül az idő, de még így is hideg lesz, könnyen kiszáradhat bőrünk, nyálkahártya-irritáció is előfordulhat. Öltözzünk melegen, rétegesen, könnyen megbetegedhetünk! Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Kedden reggel sokfelé sűrű ködfoltok képződhetnek, melyek helyenként napközben is tartósan megmaradhatnak. A párás, borongós időben szitálás, sőt ónos szitálás is kialakulhat, így síkossá válnak az utak, vezessünk nagyon óvatosan! Északon többfelé lefagyott útszakaszokkal is találkozhatunk, sokfelé továbbra is télies útviszonyokra kell készülni! Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!