Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 22. 15:45

Pedagógusokat tüntettek ki a megyeházán

Képgaléria
Pedagógusokat tüntettek ki a megyeházán
Ünnepélyes keretek között adta át az idei Pro Honore és a Pro Educatione kitüntetéseket a megyeházán a Bács-Kiskun Megye Közoktatásáért Közalapítvány. Az elismeréseket minden évben olyan Bács-Kiskun megyei pedagógusok vehetik át, akik példaértékű munkájukkal, szakmai hozzáértésükkel, pedagógiai tevékenységükkel sokat tettek intézményükért, diákjaikért.

Az ünnepségen az egyik kitüntetettet, a Pro Honore díjban részesült Solti Kálmán János iskolaigazgatót dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke méltatta.

- Az életműdíj úgy hangzik, mintha lezárna egy életet. Remélem nem! Kettőspontot tesz az életre. Így van ez, gondolom, Solti Kálmán igazgató úrral is, akit nem olyan rég ismerek, de amióta ismerem, azóta mindig számíthattunk rá. Olyannyira, hogy a katolikus iskolák felügyeletét is rábíztam az egyházmegyében.

Tekintsenek el attól, hogy felolvassam az igazgató úr szakmai életútját. Hiszen abban csupán azok szerepelnek, hogy milyen iskolákat végzett el, és miből van diplomája. Elmondom viszont, hogy mit látok én Solti Kálmánban? Azt, hogy hatalmas szakmai tudással bír, kollegiális és óriási türelme van. Ami a mai időkben egyre inkább szükségeltetik, az ifjú nemzedékek oktatásánál, és nevelésénél.

Ez a kitüntetés, bár visszatekint a múltra, de beérni majd ezután fog. Mert, ahogy egy zeneszerzőnek az évek múltán eladott lemezei, vagy egy írónak az évek során eladott könyvei mutatják az értékét, úgy egy tanítónak, egy tanárnak az értékét az évek múltán „befutó” növendékei jelzik. És ezt most még nem látjuk teljességében. Annál nagyobb kitüntetés pedig nincsen, mintha valakit a tanáráról is kitüntetnek, illetve arról jegyeznek meg.

Annakidején Nagy Sándor apjának, Fülöpnek akartak valamilyen díjat adni. De mit adjunk neki? Mire mondta az egyik bölcselkedő: mondja azt, meg mi is mondjuk, hogy Ő a Nagy Sándor apja. És ez minden.

Amikor pedig majd „befutnak” az igazgató úr növendékei, akkor mondják azt, hogy az én tanítóm, az én tanárom, az én igazgatóm Ő volt. Illik ide a Dániel próféta könyvéből vett idézet: „igazságra oktattak sokakat, ragyogni fognak, mint a csillagok”. Az Ő példája, ami nem múlik el, gondolom, mert amíg a szavak elszállnak, a példák vonzzanak, így vonzza az Ő élete a későbbieket, a mostani fiatalabb kollégákat erre a hivatásra. Ami az egyik legszebb hivatás a Földön. Embert nevel, nagy „E” betűvel írva – fejezte be az igazgató méltatását a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke.

 

További kitüntetettek:

Pro Honore díjban részesültek:

Vetéssy Katalin nyugalmazott iskolaigazgató (kiváló szervező, intézményvezetői munkájáért, az oktatás színvonalának fejlesztéséért), és Rapcsányi Lászlóné nyugalmazott középiskolai tanár (kiemelkedő szakmai hozzáértéssel, következetességgel végzett magas színvonalú oktató-nevelő munkájáért

Pro Educatione díjban részesültek:

Müller István iskolaigazgató (a tanulásban akadályozott és az értelmileg sérült tanulók esélyegyenlősége érdekében végzett vezetői munkájáért), Soltészné Almási Ildikó általános iskolai tanár (a tehetséggondozás és a felzárkóztatás területén elért kimagasló eredményeiért), valamint Vass Ernő nevelőtanár (az internátusban végzett pontos, megbízható, segítőkész nevelőmunkáért).

                                                                                                                            N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!