Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2010. december 24. 09:21 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Pénteken napközben északon folytatódik a borongós, párás idő, eleinte sokfelé esővel, a ködös tájakon akár szitálás is előfordulhat. Másutt elszórtan alakulhat ki eső, záporeső, akár az ég is bedörrenhet. Délután délnyugat felől csökken a felhőzet, délen némi napsütés is lehet. A Kisalföldön és délkeleten kezdetben még lehetnek élénk széllökések, de estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. A csúcshőmérsékletek északon 3 és 8°C, délen 9 és 15°C között alakulnak majd. Szombatra virradóra mindenütt megnövekszik a felhőzet, országszerte számíthatunk esőre, záporokra, mely délelőtt nyugaton helyenként havas esőbe is átválthat.

A Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, a Bakonyban akár viharos lökések is előfordulhatnak. A minimumok 1 és 6 °C között alakulnak. Napközben folytatódik a csapadékos időjárás, országos esőre számíthatunk. A viharos széllel hideg levegő áramlik hazánkba, így késő délutántól az eső egyre többfelé havasesőbe, havazásba válthat át, majd estére nyugaton megszűnik a csapadék. 2-7°C-os maximumhőmérsékletek valószínűek.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken kettős fronthatás várható, mely általánosan nyugtalanságot, ingerlékenységet, fokozott stressz érzékenységet, szorongást és álmatlanságot okoz. Erősödhetnek ízületi panaszaink is. Az emésztési panaszok elkerülése végett figyeljünk oda Szentestén a megfelelő, mértékletes étkezésre! Öltözzünk melegen, rétegesen, könnyen megbetegedhetünk! Fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Pénteken reggel főleg észak-északkeleten lehetnek sűrű ködfoltok, melyek területén hirtelen, nagy mértékben lecsökken a látástávolság, célszerű nagyobb követési távolságot tartani. A párás, borongós időben szitálás, másutt eső, záporeső is előfordulhat, így síkossá válnak az utak, vezessünk nagyon óvatosan! A Dunántúlon és délen eleinte még élénk lehet a légmozgás, ezért csökkenhet a járművek menetstabilitása. Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!