Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 2. 04:32

Békés, boldog újévet!

Békés, boldog újévet!
Mozgalmas évet búcsúztathattunk. És Szilveszterkor régi poénok ötlöttek fel bennem, inkább a humorra érzékenyen, mint a sok-sok keserűségre. Eszembe jut Gyuri bácsi, aki a választásokról azt mondta, minden párt azt ígéri, itt kopogtat a jólét, ha a jelöltjére szavaz. De annyit kell dolgoznia szerény nyugdíja mellett, hogy amikor az ajtaján kopogtat a jólét, őt sosem találja otthon…

 

Azt állítják a külhoni társadalomtudósok, hogy változatlanul mi vagyunk az egyik legpesszimistább nép a világon. De legalább tudjuk humorral kompenzálni sötét életérzéseinket. Erre a nemzeti kórságra nincs is más gyógyír, különösen a világgazdasági krízis közepén, amit természeti és természet elleni (vörös iszap, árvíz, belvíz) csapásokkal mért az idén is ránk a sors, miközben változatlanul elképesztő méreteket öltött a munkanélküliség. S a banki hitelek változásai sok ezer otthont veszélyeztettek, a növekvő árak még többet, s a korrupciónál csak a reménytelenség tűnt nagyobbnak.    

Valójában azonban, csodákból sincs hiány változatlanul. Akik jártak advent idején a kecskeméti főtéren, tudják mire gondolok. A szeretet sokszor megterített asztalaira. Amiben élen jár a szegény sorsú családok megsegítésére szerveződött, ma már nemzetközi hírű Karol Wojtyla Barátság Központ. Remek szervezőmunkával bizonyították egész évben az aktivistáik, hogy az emberek többsége igenis hajlandó megosztani az elesettekkel azt, amit kemény munkával megszerezniük sikerült.

Most sem tudok mást javasolni, mint egy éve: Legyen az újév az új csodák és a megbékélés esztendeje! Ott ahol máig visszhangzanak Pilinszky János sorai: „Te győzz le engem, éjszaka! / Sötéten úszó és laza / hullámaidba lépek. / Tűnődve benned görgetik / fakó szívüknek terheit / a hallgatag szegények…” 

Legyen a következő esztendő a magyarok egymással – és nem a helyzetükkel – való megbékélésének éve: Egy tehetséges, történelmileg sok tekintetben meghatározó nép felgyógyulásának kezdete a nemzetközileg megállapított borúlátásból!

És legyen a következő év a felismerés éve! Amikor végre minden magyar ráébred arra – az egyházak, a civil szervezetek tagjaihoz hasonlóan -, hogy amit csak önmagunkért teszünk, az velünk együtt meghal. Amit viszont másokért, azt megőrzi az idő, míg emlékezésre méltó marad az emberiség. És a humor sok minden nehézséget segít velünk elviselni.

Erről jut eszembe a nyugdíjas ház két aggastyánja, akik arról vitáztak, mi a legcsodálatosabb dolog a világon. Az egyik a karácsonyra voksolt. A másik a szexre. Ezen elmélázott egy kicsit a vitapartner, majd megjegyezte: Lehet, hogy a szex a legcsodálatosabb, de karácsony gyakrabban van…

 

 

Koloh Elek

vezető szerkesztő

Kövessen minket a Facebookon is!