Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 3. 05:45 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn reggel a Tiszántúl kivételével kevés felhő lesz felettünk, a borongósabb keleti tájakon és északnyugaton hószállingózás is lehet. Északnyugaton megélénkül a szél, keleten néhol ködfoltok képződnek. -8 és -13°C közé hűl a levegő. Napközben változóan felhős idő várható, elszórtan kisebb hószállingózás, hózápor előfordulhat, de napsütéses időszakokra is számíthatunk. Keleten azonban néhol tartósabban megmaradhat a köd, ott folytatódik a lehangoló, szürke idő. Nyugaton és a középső országrészben megélénkül, időnként megerősödik az északnyugati szél, máshol gyenge lesz a légmozgás.

  Délután 0 és -5°C közötti értékeket mérhetünk. Kedden reggel többnyire erősen felhős lesz az égbolt, elsősorban a Duna vonalától keletre fordulhatnak elő hózáporok, helyenként ködfoltok képződhetnek. A gyenge szélben -6 és -11°C közé csökkennek a hőmérsékletek, de a hóval borított tájakon ennél jóval hidegebb is lehet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn még gyenge hidegfronti hatás várható, emiatt az érzékenyebbek erősödő görcsös és reumatikus panaszokat tapasztalhatnak, valamint fejfájás, migrén is jelentkezhet. Többfelé előbukkanhat a Nap, ez pedig jó hatással lehet közérzetünkre, ha tehetjük, sétáljunk egy kicsit a természetben, kerüljük a szennyezett városi környezetet! Bőrünk, nyálkahártyánk is könnyen kiszáradhat, gondoskodjunk a megfelelő hidratálásról, ápolásról! Igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Hétfőn reggel sokfelé - főleg keleten - sűrű, zúzmarás ködfoltok nehezíthetik a közlekedést, melyek területén célszerű nagyobb figyelemmel autózni a lecsökkent látástávolság miatt. Nyugaton és a középső országrészben a megélénkülő szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Sokfelé télies, csúszós utak jellemzőek, mindig az útviszonyoknak megfelelően vezessünk, kerüljük a hirtelen fékezéssel járó helyzeteket! Aki még nem tette meg, mindenképpen cserélje le a nyári gumikat téli gumikra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!