Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 6. 05:29 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön reggelre a Dunántúlon már felszakadozhat a felhőzet, míg keleten marad a szélcsendes, párás-ködös idő. Elsősorban észak-északkeleten szállingózhat a hó. A Kisalföldön megélénkül, időnként megerősödik a délkeleti szél. -4 és -10°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben északnyugat felől újra megvastagszik a felhőzet, kelet-északkeleten még marad a borongós időjárás. Főleg észak-északkeleten szállingózhat a hó, ám átmenetileg ónos szitálás is kialakulhat. A Dunántúlon és a középső megyékben élénk lesz a szél, a Kisalföldön átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet északkeleten -3 és 0°C, máshol 0 és +4°C között várható.

 Pénteken reggel északkeleten-keleten hó és ónos eső, míg a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén eleinte többnyire ónos eső formájában hullik majd a csapadék. A déli-délkeleti szél délen élénk lesz, másutt mérséklődik. A minimumok nyugaton +2 és -3°C, a Duna vonalától keletre -1 és -6°C között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön a magasban enyhébb légtömegek áramlanak hazánk fölé, emiatt erőteljes melegfronti hatásra készülhetünk. Csökkenhet munkakedvünk, dekoncentráltak lehetünk, rossz lehet közérzetünk. Az érzékenyeknél erős fejfájás, jelentkezhet, fokozódhatnak gyulladásos panaszaink. Öltözködjünk rétegesen, melegen, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön reggel továbbra is sokfelé párás időre készülhetünk, többfelé sűrű, zúzmarás ködfoltokkal. Ezeken a tájakon ajánlott nagyobb figyelemmel autózni a lecsökkent látástávolság miatt. Sokfelé télies, csúszós utak jellemzőek, északon havazhat is, átmenetileg ónos szitálás is előfordulhat: figyeljünk oda és mindig az útviszonyoknak megfelelően vezessünk, kerüljük a hirtelen fékezéssel járó helyzeteket! A megélénkülő, helyenként megerősödő szélben csökkenhet a menetstabilitás! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!