Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 6. 08:19 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Lassan apad a Tisza vízszintje

Lassan apad a Tisza vízszintje
A Tisza előző árhulláma két-három napja az Alsó-Tiszán is tetőzött. A karácsonyi csapadék és hóolvadás következtében elindult utóárhullám a Tiszán ma Tiszaroffnál kerül tetőzés közelébe.

Az Alsó-Tisza a tetőzéseket követően apad. A Tisza középső szakaszáról érkező újabb árhullám miatt a vízszint csökkenése a hét közepéig átmenetileg mérséklődhet. Az alsó-tiszai védelmi szakaszokra mértékadó vízállások a hét végéig a jelenlegi készültségi szint tartományában (Mindszent II. fok, Szeged I. fok) lesznek.
Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben Szeged térségében összesen mintegy 78 km hosszon. II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Körösön, valamint a Tisza áradása miatt a Csongrád-Szentes-Hódmezővásárhely-Algyő térségében, összesen 174,6 km hosszon.

Az árvízvédekezésben 260 fő vesz részt, mely főként a fokozatnak megfelelő figyelő szolgálat ellátását jelenti. A védekezést nehezíti a burkolatlan töltésszakaszok járhatatlansága.
Igazgatóságunk a belvizek gyorsabb levezetése érdekében folyamatosan végzi 17 munkagéppel a főcsatornákon a tisztítási beavatkozásokat (kotrás, nádvágás, gazkaszálás). Jelenleg az igazgatóság területén a hóborítottság miatt az elöntés nagysága még mindig nehezen mérhető, a becsült elöntés nagysága 83.350 ha, melyből a vetés területek nagysága 27.250 ha, a szántóterület 25.350 ha. A héten várható felmelegedést követően az elöntés nagysága tovább növekedhet.

Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén a belvízmentesítésben a jelenleg 28 db üzemelő szivattyútelep éjjel-nappali üzemben 4,4 millió m3 belvizet emel át. A védekezésben mintegy 230 fő vesz részt, írja a szeged.hu weboldal.

Kövessen minket a Facebookon is!