Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 14. 05:38 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Pénteken reggel borongós időre ébredhetünk, még többfelé valószínű gyenge eső, zápor. Helyenként élénk lökések kísérhetik a szelet, a szélcsendes helyeken pedig párássá válik a levegő, köd is képződhet. 0 és +5°C közötti legalacsonyabb hőmérsékletek valószínűek. Napközben nyugat felől felszakadozik a felhőzet, a Dunántúlon már többórás napsütésben is bízhatunk. A középső országrészben megélénkül a nyugati szél. A legmelegebb órákban nyugaton 7-12°C-ig melegszik a levegő, a keleti, párás területeken viszont csak 3-6°C valószínű.

Szombaton reggel közepesen vagy erősen felhős időre van kilátás, kisebb zápor az északkeleti területeken fordulhat elő. A gyenge nyugati, délnyugati szélben helyenként köd képződik. Általában 0 és +5°C közé süllyed a hőmérő higanyszála.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken tovább erősödik a meglegfronti hatás. Az arra érzékenyek vérnyomás-emelkedést, szaporább szívműködést tapasztalhatnak, álmatlanság, nyugtalanság jelentkezhet, fáradékonyabbakká válhatunk. Többfelé élénk, néhol erős lesz a szél, ezért fejfájás, migrén is felléphet. Eleinte a csapadékos időben megszaporodnak a reumatikus és görcsös problémák. Délután nyugaton már kisüt a Nap, érdemes lesz egy kicsit kimozdulni a friss levegőre. Az időjárás kedvez a vírusok terjedésének, öltözködjünk rétegesen, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Pénteken reggel még többfelé számíthatunk kisebb esőre, szitálásra, ezért nedvessé, csúszóssá válnak az utak, legyünk óvatosak! Helyenként párássá válhat a levegő,vezessünk lassabban és tartsunk nagyobb követési távolságot, kerüljük a hirtelen fékezéssel járó helyzeteket! A megélénkülő szélben csökkenhet a járművek menetstabilitása. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!